Начало | Новини | На първи февруари и плевенчани се поклониха пред жертвите на комунизма

На първи февруари и плевенчани се поклониха пред жертвите на комунизма

На първи февруари, обявен за Ден на признателност и поклонение пред жертвите на комунистическия режим, десетки плевенчани се събраха пред паметника на площад “Иван Миндиликов”. Местният свещеник отец Любен отслужи панихида за упокоение на душите на хилядите загинали през комунизма у нас. След това бяха положени цветя от десетки признателни плевенчани, както и от роднини на репресирани лагерници. Поклонението пред паметника на жертвите на комунистическата власт след 1944 г. бе уважено от групата общински съветници на МК „Демократична България – Обединение“ (СДС и БЗНС) в Плевен.

Бившият градоначалник Найден Зеленогорски също присъства на поклонението. След неговия край той заяви за медиите, че “първи февруари освен черна дата за България, е и черна дата за света“. Той допълни също така, че ние живеем в сложно време, в което всякакви национализми и популизми формулират идеи и концепции, които много силно се доближават до тези практики, които направиха така, че в България бяха избити десетки хиляди и стотици хиляди бяха репресирани.

Затова, според бившият плевенски кмет, ние трябва постоянно да бием камбаната, защото България – демократична държава в ЕС, започва да прилага практики, които са твърде скарани с нормалната и модерна европейска демокрация.

Нека на дннешния ден всички да преклоним глави и да осъзнаем, че има една Конституция. Има закони и те трябва да се спазват стриктно, независимо кой е потърпевш. Конституцията и законите в държавата са за всички. Надявам се, че хората, от които зависи просперитетът на България и пътят й към европейска и ефективна демокрация, ще направят своите изводи, за да не се повтаря това, което вече е било, така завърши своето обръщение Найден Зеленогорски.

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *