Начало | Новини | Годишнина от създаването на БЗНС отбелязаха симпатизанти от цялата страна в Плевен /снимки/

Годишнина от създаването на БЗНС отбелязаха симпатизанти от цялата страна в Плевен /снимки/

С тържествено шествие, поднасяне на цветя и отдаване на почит към загиналите земедилци, днес в Плевен бяха отбелязани 120 години от създаването на БЗНС. Партията на земеделците е една от най-старите не само у нас, а и в цяла Европа. Въпреки многото моменти на възходи и спадове в историята си, БЗНС е успяла да се съхрани вече 120 години. Това отбеляза официалният гост на събитието- бившият военен министър Николай Ненчев. Годишнината успя да обедини и събере на едно място представители от всички земеделски организации в България. Освен председателя на БЗНС Ненчев, днес в Плевен дойдоха Явор Хайтов- зам.председател на Земеделски народен съюз /ЗНС/, д-р Стоян Христов, както и десетки симпатизанти на БЗНС, ЗНС, ЗС “Александър Стамболийски“, ПП “Никола Петков”. От плевенска страна честването беше уважено от градоначалника Георг Спартански, Милчо Илиев- дългогодишен председадел на областната структура на БЗНС и Пламен Дилов от ЗС “Александър Стамболийски”.

Милчо Илиев направи исторически очерк на някои от най-важните събития в многогодишната история на БЗНС. Той наблегна на факта, че “сдружените земеделци са наследници на вековната борба на народа за мир, хляб, свобода и народовластие.” По думите на Милчо Илиев, въпреки ударите, земеделците “ще продължат борба като представители и защитници на хората, които живеят в селата, малките градове и на хората, които се занимават със земеделие.” В края на прочетената декларация, Илиев подчерта, че ”за бъдещето развитие на България е приоритет на съвременното земеделие и земеделската наука”.


Явор Хайтов от ЗНС благодари на всички присъстващи в студения неделен ден. От доклада на областния председател Милчо Илиев, той каза, че запомни две словосъчетания- “упование” и “надежда”. “Дълги години земеделският съюз е бил упование и надежда на нашите деди и прадеди. Никоя друга партия не може да се похвали, че я е имало 120 години на политическата сцена и то демократично”. Явор Хайтов си пожела и “в недалечно време да има голяма истинска и самостоятелна земеделска група в Народното събрание”.
Пламен Дилов призова присъстващите да си зададат въпроса доколко все още са актуални реформите на Александър Стамболийски от преди близо 100 години. “Не по-малко и не-по силно имаме нужда от реформи и днес”.

Бившият военен министър Николай Ненчев призова за обединение на всички земеделски организации. “Идеологията на БЗНС е изградена върху основата на християнската идеология. Тя дълбоко в себе си носи доброто между хората и човещината. Тя е смисълът от това да бъдем заедно и да имаме общи цели”. Ненчев се обърна и към представители на останалите земеделски организации “Подавам ръка на нашите партньори и вярвам, че обединението е възможно единствено върху основата на много ясни идеологически параметри и програма”. Николай Ненчев каза, че това се прави в “името на България, на подраставащото поколение и на нашите деца и заради паметта на тези, които сложиха началото”.

В края на тържествените речи, бяха положени цветя и венци на земеделската чешма до Театъра в града. След това симпатизантите на земеделците се отправиха и към паметника на Янко Забунов, където също отдадоха почит към някогашния директор на Лозаро-винарския техникум в града и лидер на земеделците в плевенския край.

Прочетете също

Ремонт на площадите в четири населени места извършва Община Гулянци

През месец август стартираха дейностите по проекта на Община Гулянци „Реконструкция и благоустрояване на площадни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *