Начало | Общество | Ще дръпне ли Плевен нагоре с новото си управление ?

Ще дръпне ли Плевен нагоре с новото си управление ?

В следващите четири години Плевен ще е с ново управление: нов Общински съвет и втори мандат за избрания през 2015-та година кмет. Ще стане ли това причина за излизането на Плевен от застоя и покачване жизнения стандарт на хората живеещи в него ? Може ли новоизбраният Общински съвет да преодолее недоверието в него и да се превърне в обединителен център на можещи и знаещи хора как да направят Плевен регионален лидер за Централна Северна България ? Или поне да положат началото за подобно бъдеще на града ?

Нелека задача, ако вземем предвид отговорите на въпроса „Според вас как бяха избрани новите общински съветници”, в анкета на „Плевен прес”. Над 70 % от анкетираните отговарят „с купен вот” и „с партийна протекция”.  Пренебрежимо малък е процента на отговорилите „по заслуги”. Към това да прибавим и факта, че от новоизбраните 41 общински съветници, едва 17 имат опит като такива. Повече от половината са за първи път в най-важния орган на местното самоуправление. Партийните и лични интереси сред тези 41 избраници, са допълнителен утежняващ фактор, който ако не бъде преодолян не могат да се очакват полезни управленски решения.

През м. ноември м.г. вестник „Капитал” публикува материал за Плевен, в който между другото се казва: „Макар и естествен център на север от София и запад от Велико Търново, Плевен като че ли е загубил самочувствието, а донякъде и волята си да бъде регионален лидер. Градът засега работи със стандартните инструменти, с които всички български общини вярват, че ще им помогнат. През последните години сериозни инвестиции бяха направени и в подобряването на градската среда, включително и във възстановяването на емблематичната Водна каскада в центъра, в което са вложени над 2.2 млн. лв. В изграждането на модерен, интегриран градски транспорт пък през последните два програмни периода са инвестирани и предстои да бъдат инвестирани общо 57 млн. лв.

Но дългосрочно трябват по-активни мерки. Защото тук още има млади и активни хора, но задържането им няма как да стане на база ниско заплащане или фонтан, колкото и да е красив. Зазяпан в сравненията си с места като Пловдив, Плевен мечтае за отминалата соц слава на индустрията, докато не вижда как подминава редки възможности днес и сега. Плевен все още има своите шансове за развитие, просто трябва да ги намери”.

Ще намерят ли тези шансове за развитие Общинска и Областна администрация, Общински съвет, държавата в лицето на МС, гражданите на Плевен с активната си позиция, партиините централи, синдикати и всички, които милеят за Плевен и в името на това са готови на обединение, и по-важното – на действие !

Защото само така могат да станат реалност приказките, че „работа, работа, работа” трябва, за да покаже Плевен, че „може и побеждава”.

По този повод „Плевен прес” търси отговор на въпроса „Какво пречи на Плевен да бъде лидер в Централна Северна България” чрез анкетата, която публикуваме, за да се маркират обществените нагласи по този парлив проблем.

Прочетете също

Deutsche Welle: Айде на безплатните кебапчета!

Ясен Бояджиев. Снимка – Дойче веле. На 13-ти октомври Дойче веле публикува статията на Ясен …

Един коментар

  1. Прокурор

    Най-високите данъци в региона, непосилни такси, неработещи общински фирми-хранилки, задръстен център с автомобили, мизерна градска периферия, най-замърсен и отровен въздух, първобитна инфраструктура a la XVIII-и век, некомпетентно общинско ръководство, неграмотен общински съвет… и прочие! Това е лицето на Плевен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *