Съветници, търговци, актьори и началник отдел – в най-забавната сесия на Общинския съвет

Извънредната сесия на ОбС – Плевен, провела се на 28-ми февруари т.г., стана най-забавната от всички до сега. И това щеше да е един весел епизод, ако не беше трагичният привкус на случилото се. Защото веселбата идваше не от комично стечение на обстоятелства, а от горчивия привкус за политически съглашения.

Собственици на павилиони. Снимка – Плевен прес.

Началото започна неочаквано. Собствениците на павилиони, чиято съдба беше решена предния ден с липсата на защитен механизъм в условията на конкурса за подписване на нови договори, се появиха отново и поискаха да говорят. Внесоха искането си както е по правилник и председателят на ОбС свика съвещание за даване на разрешение. Разрешиха им да говорят. Техен представител застана пред микрофона. Сподели болката на всички. Информира за нови обстоятелства настъпили в последните 24 часа. Каза за страхът, че ще загубят единственото си препитание. Приканваше партийните избраници да си спомнят дадените обещания за подкрепа по време на проведените срещи.  Разказа за прокудените деца на Плевен, в т.ч. и техните собствени, тъй като работа за тях в града няма. Спести факта, че преди дни е починал 80-годишният му съратник, собственик на павилион. Вероятно е помогнал и преживения стрес покрай сагата с конкурса.

Недко Костадинов говори от името на собствениците на павилиони. Снимка – Плевен прес.

Говореше ли, говореше. С мълчание и в тишина беше изслушан. И толкоз. Така е по правилник. Собствениците излязоха от залата и в коридора се чудеха дали техният вопъл ще влезе в дневния ред на партийните избраници.

Те започнаха работа по своя си дневен ред, в който първа точка бе искането на кмета за кредит за ремонт на площад „Свободата” и автогарата.  Тогава един патриот поиска думата и заяви, че ще подкрепи искането, но с намаляване на суми. В опита да обясни суми и точки в предложението си, така се обърка, че председателят на ОбС даде почивка, за да може колегата му да се оправи с цифрите и точките. Всеобщо веселие обхвана всички от неочакваната почивка.

Заседанието започна отново, патриотът си каза думата и 30 общински съветници гласуваха „за”. С което намалиха размера на кредита до малко над 4 млн. лв и увеличиха размера на общинското финансиране с малко над половин млн.лв. Кметско задължение е да осигури този половин милион.

Доволни от резултата преминаха към втората точка от дневния ред – Бюджет 2020. Заваляха предложения от новото мнозинство /ГЕРБ, БСП, ВМРО/. В желанието си да бъде силна с фактите,  БСП заяви, че лично началникът на финансовата дирекция е предоставил данни за броя първи и втори деца в общината и критерии за даването на помощи на техните родители. И тук вече стана екшън като за филм. Началникът скочи ядосан и извика пред всички „Лъжец”. Настана суматоха, човекът на БСП се обърка, а началникът продължи: „Не те ли е срам. Защо лъжеш. Ти си лъжец. Не съм ти давал никакви критерий”.

Всички се шашнаха, настана олелия и председателят за втори път прекъсна заседанието и даде почивка. Тя премина в шеги и закачки и след 15 минути съветниците си седнаха по местата.

Тогава от ГЕРБ се захванаха яко за работа. Най-напред префасонираха Културния календар. Взеха пари от запланувани фестивали, пленери и национални празници, за да осигурят 10 хил. лв. за „Акордеомания” – фестивал на Музикалното училище, на което председател на Училищното настоятелство е човек от ГЕРБ. Конфликт на интереси обаче няма.

След което друг представител на ГЕРБ направи предложение да се увеличи субсидията за селата. За това миловидно предложение поиска да се вземат 70 хил. лв. от субсидията на театъра, която се осигурява от общината. И тук стана големият театър, който прерасна в драма. Защото в залата влязоха всички актьори от плевенския театър, заедно с неговия директор и гост-режисьора от Кипър.

Васил Василев – директор на ДКТ „Иван Радоев“и Андреас Пандзис – гост режисьор от Кипър. Снимка – Плевен прас.

Председателят на ОбС напусна мястото си. То бе заето от председателката на Комисията по култура. Директорът на театъра задъхано обясни, че са прекратили репетицията си, за да дойдат и помолят общинските съветници да чуят гласа им. В неговия личеше вълнението и стаения гняв от случилото се. Това съветниците не видяха. Един обаче видя, че директорът си е бръкнал в джобовете и нарече това обида към старейшините. Дребна подробност е, че някои от тях идваха на заседания по анцуг и тениска.

Актьорите си тръгнаха, останалите продължиха със задачите си. Една от тях бе изхвърляне на улици от списъка за ремонти и на тяхно място включване на други. Злите езици твърдят, че на тях живеят близки на предлагащите тази замяна. Но ние не вярваме. Нашите общински съветници не правят такива работи.

Последваха и други предложения от ГЕРБ, с които се орязаха пари не само от културата. „Пострада” озеленяването, инвестиционната програма, центъра за градска мобилност, местните данъци и такси, и виждането на кметската администрация за реален бюджет.

Накрая Бюджет 2020 бе приет. С гласовете на новото мнозинство. А ние си посипахме главата с пепел, защото не познахме, че бюджетът няма да бъде приет. Взимаме си обратно и пословицата, която цитирахме по този повод, че законът е врата в полето. Будалите минават през нея, а тарикатите я заобикалят.

Нашите общински съветници не са будали. Още по-малко тарикати. Те са грижовни защитници на бедните и онеправданите, на дребния бизнес и справедливостта. А най-много ги е грижа за културата на Плевен. И в никакъв случай за бахура

ДКТ „Иван Радоев“ с траурния флаг за отношението на ГЕРБ към театъра. Снимка – ДКТ „Иван Радоев“.

Споделете:

Прочетете също

Кметът на Червен бряг с поздрав към учители и дейци на културата по случай 24-ти май

Снимка – Община Червен бряг Уважаеми учители, уважаеми културни и просветни дейци, скъпи съграждани, За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.