Мултидисциплинарен екип на „Сърце и Мозък“ – Плевен извърши уникална за България кардио процедура

Д р Николай Петров 1

Д-р. Николай Петров.

Мултидисциплинарен екип от клиниките по кардиология и съдова хирургия на високотехнологичната ,Сърце и Мозък’, Плевен извърши уникална за страната процедура за поставяне на ресинхронизиращ кардиостимулатор на пациент, при когото оперативният достъп по класически път е невъзможен. Системата е имплантирана през лява феморална вена (на крака) вместо през вените на гръдния кош, както е при стандартната процедура. Методът е прилаган само няколко пъти в световен мащаб и никога досега в България, съобщи кардиологът д-р Николай Петров.

Процедурата е извършена на 65-годишен пациент с белодробен карцином, притискащ вените на гръдния кош до невъзможност за имплантация на устройството. Мъжът е постъпил в клиниката по кардиология с екстремно бавна сърдечна дейност и силно намалена помпена функция на лявата сърдечна камера.

„С оглед липсата на стандартен медицински подход за справяне с бавната сърдечна дейност на пациента преценихме, че работещото решение е да имплантираме кардиостимулатор. Възможните опции за това бяха две – чрез иновативна процедура, при която имплантацията да бъде извършена през бедрената вена, и втората – чрез сърдечна операция, при която електродите да бъдат имплантирани върху сърцето. Поради тежкото общо състояние на пациента и неговите съпътстващи заболявания преценихме, че обща упойка и сърдечна операция биха били високорискови.”, обясни детайли по случая д-р Петров.

Д-р Николай Петров и д-р Георги Войнов успяват да имплантират ресинхронизиращ кардиостимулатор чрез въвеждане на трите електрода през лявата бедрена вена на пациента. Предизвикателство в процедурата е използването и на консумативи и устройства, проектирани и пригодени за имплантиране по класически метод – през вените на гръдния кош. Сложната интервенция е продължила близо два часа.

„Това, че в България никой няма опит с такава процедура, не попречи на екипа ни да вземе единственото правилно решение в този случай. Смея да твърдя, че в ,Сърце и Мозък’, Плевен имаме и знанията, и опита, и възможностите на високите технологии, за да прилагаме иновативни процедури и операции, които са с най-добър ефект и с най-малък риск за пациентите”, категоричен е д-р Петров.

кардио 1
Д р Георги Войнов 1

Д-р. Георги Войнов.

Снимки и текст: Пресцентър МБАЛ „Сърце и мозък“-Плевен.

Споделете:

Прочетете също

Президентът г-н Румен Радев –патрон на семинар , организиран от ВВВУ „ Георги Бенковски“ по повод 60 –тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *