За 15 години България построи само камбанарията на храма „Св. Стефан”

ЮЖЕН ПАРК 1
Камбанарията на непостроената църква „Свети Стефан“ в Южен парк, София. Снимка – интернет.

На връх Коледа по време на премиерската обиколка из Родопите, Борисов обяви: „Грижа се за народа, няма село без джамия”.

Интересно какво би казал ако беше на обиколка в София, в Южен парк, където от 15 години се строи храмът „Св. Стефан”. От 2005 година до сега, е построена само камбанарията. Трябват 5 млн. лв., за да се построи и църквата.

Ако коледната обиколка на премиера е ответен жест към Ердоган заради ласкавите думи по адрес на Борисов, казани на конгреса на ДПС, то не е зле премиерът да следва и действията на Турция към християнските  църковни храмове.

За 7 години, от 2011 до 2018 година, срещу 3.5 млн. евро, турската държава прави основен ремонт и реставрация на известната в света „Желязна църква.” Това е  православната българска църква „Св. Стефан” в Истанбул.  Българската държава участва в реставрацията с 380 000 евро.

ИСТАНБУЛ
Българската православна църква в Истанбул, Турция, наричана още „Железната църква“. Снимка – интернет.

Българската църква „Св. Стефан” в Истанбул е уникален културен паметник, записан в Юнеско. Наричат църквата „желязна” защото е построена от сглобяеми железни елементи тежащи над 500 тона.  Изработени са във Виена между 1893 – 1895 година.

Скелетът на църквата е от стомана, а страните от ковано желязо. Всички елементи са захванати за основите с болтове, гайки и нитове – общо около 4 милиона. Сглобяването на Желязната църква приключва на 14 юли 1896 г.

Не приключва обаче изумлението защо управляващите православната ни църква и държава, не намират пари за уникалните ни храмове на вярата.

Днес, на Стефанов ден, да припомним, че в Несебър имаме такъв с името на светеца. Строена е XI – XIII век. Изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Сцените от чудесата на Христос са дадени в цяла поредица според евангелските легенди. В църквата са запазени оригинален по стил рисуван иконостаас от края на ХVІ в. и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ век.

НЕСЕБЪР
Църква „Свети Стефан“, гр. Несебър. Снимка – интернет.

Благодарение на съхранения си архитектурен облик, иконостаса и преди всичко на високо художествените си стенописи, църквата “Св. Стефан” в Несебър е един от най-значителните паметници на българското културно наследство.

На 60 километра от Плевен и на 1 км от Никопол, се намира уникалната скална църква „Свети Стефан”. Църквата е изсечена във варовика, по стените изобилстват стари надписи и рисунки от епохата на зараждането на християнството (III-IV век) ! Историческа и природна забележителност, която България притежава.

ЦЪРКВА НИКОПОЛ
Скалната църква“, гр. Никопол. Снимка – интернет.

Не по-малка е значимостта и на църквата в град Драгоман, носеща името „Свети Стефан”. Построена през 1943 година, по време на Отечествената война е използвана като училище, защото в училището се помещавали немски складове. През 2010 година с общите усилия на община Драгоман, църковното настоятелство и Софийска епархия, църквата е обновена.

ДРАГОМАН
Църква „Свети Стефан“, гр. Драгоман. Снимка – интернет.

Това са църквите в България, носещи името на Св. Стефан. Налага се често да си обновяваме паметта за българските православни храмове, особено в ден като този – на мъченика Стефан, пребит с камъни от гневната тълпа заради вярата си. Защото по това време на годината сме залети от пожелания за здраве и благополучие. Придружени с картички и снимки на коледни трапези. Честитим си Рождеството. Но колко от нас вярват наистина в него ? Колко от нас отиват в храма, водени от вътрешната потребност да общуват с Бога ? Колко от нас вярват, че го има ?

Понеже не можем да го видим, смятаме, че не съществува. А въздуха, който дишаме – виждаме ли го ? Но не можем без него, нали ?

Това е вярата в Бога, осъзнатата потребност да я имаш, защото без нея се задушаваш от тежката понякога реалност.

А за вярата трябват храмове. Български православни храмове. Когато един управник има за цел да ги строи, пази и съхранява  – може да каже „Грижа се за народа, няма село/град без църква.”

Прочетете също

310x165 - Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Съветниците приеха отчета за управлението на общинската собственост

Отчет даден – отчет приет. Снимка – пресцентър ОбС. Отчет за състоянието на общинската собственост …

2 коментара

 1. Avatar of А.Стефанов
  А.Стефанов

  Браво Плевен прес! Страхотна статия и информация има и позиция има! За пореден път показвате как се прави. А църквата в Драгоман е строена по време на война – боже какви хора е имало! Петко Славейков отдавна го каза “ Не сме народ, не сме народ, а мърша“ за нас се отнася. Безбожници! В храмовете само за снимка, а оная камбанария стърчи там 15 години. Колко много казва с това свое стърчане под носа на благодетеля на народа!

 2. Avatar of жени

  Браво – най-после да прочета статия , която се отнася с позиция по въпроса за финансирането на БПЦ .. Както всичко у нас , и православието е сверно и абсурдно .. Истината е , че пари се наливат непрекъснато в църквите /говорим за православните / , но не се получава резултат .. Корупцията в БПЦ е съпоставима само с тази на българоубийците, които ни управляват … Като че ли давайки пари на БПЦ се купуват индулгенции …
  Именно това е част от многото причини , поради които православието у нас няма нинаква обществена роля .Едни мазни, дебели ,явно корумпирани попове махат кандилниците и нямат никаква връзка с бедния , нуждаещия , отрудения човек …
  Толкова съм отвратена от тези попове , толкова много мога да разкажа от личен опит с тях , че смятам за излишно всякакво коментиране …
  Подпомагането на храмовете , ремонтите , финансирането на църквата като цяло трябва да върви ръка за ръка с вярата … А аз не виждам къде е вярата у българина ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *