Начало | Новини | За боклуците в Червен бряг

За боклуците в Червен бряг

Снимка – Плевен прес.

Във всеки град ги има. Където има живот, има и боклуци. В светът на боклука няма случайности, казва Уилям Бъроуз, авторът на „Дрога” и „Америка XX”.

Оказва се прав. Покрай скандала със зам. министъра на МОСВ и плевенския началник на РИОСВ за незаконни според прокуратурата действия с боклуците, се появи и Червен бряг. За „загробени боклуци” в землището на бившето ТКЗС. Сегашният кмет на Червен бряг се видя принуден да обяснява неща станали преди 20 години.

А те са, че през 1992 година правителството на Филип Димитров внесе в НС Закон за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ /Закон за собствеността и ползването на земеделските земи/. С параграф 12 от новия закон се ликвидираха всички ТКЗС -та в България, в т.ч. и червенобрежкото. Създадоха се ликвидационните съвети и всичко се разпродаде, по-скоро разграби.

От тогава до сега в землището на бившето ТКЗС в Червен бряг се изхвърля какво ли не, а част от земята е изкупувана и прекупвана от лица и фирми. На каква цена, за какво ползване и при какви условия – това трябва да кажат общинските съветници, през чиито мандати е ставало всичко това.

Темата за боклуците и злоупотребата с тях стана модерна и изведнъж се сетихме и за тези отпреди 20 години. Отдавна закопани и както се оказва без влошаване на радиационната среда. Няма как сегашният кмет на Червен бряг да поеме отговорност за всичко направено и ненаправено от неговите предшественици и държавни институции отговарящи за отпадъците.

Освен може би за едно – да задейства проекта за рекултивация на старото сметище в Червен бряг, на стойност малко над 3 млн. лв. внесен през април 2016 год. в МОСВ и одобрен от ПУДООС /предприятие ца управление на дейностите по опазване на околната среда/.

Още повече, че старото сметище на Червен бряг е сред 14-те наблюдавани от ЕС сметища за рекултивация. А след реализацията на проекта, на това място могат да се реализират различни ефективни дейности в полза на хората от общината.

Същите тези хора, голяма част от които, за съжаление, не желаят да се съобразяват със закона. Червен бряг е станал едно голямо сметище въпреки наличието на такова на 15 км от града –  в съседен Луковит, Там се изгради голямо депо за отпадъци за малко под 20 млн. лв. Проектът е започнат от кметския мандат на ГЕРБ в Червен бряг през 2011 – 2015 год. и довършен през следващия мандат на издигнат кмет от Инициативен комитет Регионалното сметище в Луковит събира отпадъците на 5 града – Луковит, Червен бряг, Тетевен, Угърчин и Ябланица.

Но червенобреждени масово отказват да го ползват. Едната причина са парите – излизало им скъпо Макар че, за извозването на строителни отпадъци цената е 60 лв. за ползване на специален контейнер за 3 дни, осигурен от сметосъбиращата фирма в Червен бряг. В цената влиза и транспортирането до Луковит. Тази цена е в пъти по-ниска от цената в други общини, но въпреки това хората не ползват услугата  за извозване на строителните отпадъци. Изхвърлят ги на различни места из града.

Снимка – Плевен прес..

Другата причина – липсата на конкретна общинска политика за небитовите отпадъци: стари мебели, покъщнина, градински инвентар и др. Сметосъбиращата фирма в Червен бряг няма задължение по договор да прави това. Тя събира единствено битови отпадъци, за което червенобреждени си плащат такса смет. Всичко друго се изхвърля на различни места в града. 150 са незаконните сметища в Червен бряг по информация от местен специалист по сметосъбирането. Градът се е превърнал в едно голямо бунище.

Снимка – Плевен прес.

Това е големият проблем на Червен бряг, на неговото управление и на хората, които живеят там. А не някакви отдавна закопани боклуци, които безспорно се нуждаят от контрол, но не и от сензация. Не бива и не трябва името на град Червен бряг да се свързва единствено със злоупотреби и боклуци. Защото както казва Жванецки „Да се копае в боклука не е срамно. Срамното е от това да бъдеш щастлив”.

Прочетете също

Активисти на ГЕРБ начело с Мирослав Петров – на протеста в защита на партията

Общинското ръководство на ГЕРБ и активисти, начело с областния управител Мирослав Петров, са взели участие …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *