В Плевен откриха паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов

ГЛАВНА 5
Снимка – Плевен прес.

По инициатива на плевенската колегия на Български зъболекарски съюз, днес, 30 септември, бе открита паметна плоча на д-р Маргарит Маргаритов. Паметният знак е разположен на сградата на бившата Стоматология в град Плевен, на бул. “Русе” 1. Решение в подкрепа на този акт на признателност и съхраняване паметта за д-р Маргаритов бе взето на сесия на Общинския съвет на Плевен през април тази година. 

На церемонията по откщриването присъстваха зъболекари от плевенската колегия, проф. д-р Христо Кисьов, едно от най-известните имена в областта на протетичната стоматология, журналисти.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден 17 февруари 1913 г. в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висш медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност “Челюстно-лицева хирургия”. За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа на тема “Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена “Лакалут” и получава докторска степен.

След 9-ти септември съдбата на д-р Маргаритов е драматична. Комунистическата власт го третира като “враг” заради специализацията му в Германия и свободомислието му. Изпратен е в концентрационния лагер в Белене на о-в Куциян.

За значението на този възпоменателен акт на плевенските стоматолози, ето какво каза за “Плевен прес” проф. Христо Кисьов: “Това, което плевенският съюз направи с тази паметна плоча е значимо, защото в България има доста заслужили личности например един от тях е д-р Иван Остев, които са оставени в забвение. Така че, колегите с право могат да се гордеят с приноса на д-р Маргаритов и това, че той е от Плевен.

Убеден съм, че д-р Маргаритов може да бъде полезен с примера си, тъй като той е бил един честен човек, а в България не винаги се подхожда принципно и професионално при разрешаването на малко от нещата. Нашият съюз също има много проблеми и аз пожелавам на колегите от Плевен да успеят в разрешаването им.

Трябват хора като д-р Маргаритов , които да бранят професионалните интереси на зъболекарите. И които да се борят за чистотата на българския език, защото аз не намирам за нормално думата „зъболекар“ да бъде заменена с „лекар по дентална медицина“.

„В България хората, които работят по стара традиция са врагове на обществото. Но това не е само у нас. Гьоте е казал, че ако човек прави нещо за обществото, то прави всичко възможно това да не се повтори“, сподели с горчивина проф. Христо Кисьов.

МАРГАРИТОВ ПЛОЧА
ПЛОЧА 1
МАРГАРИТОВ

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

433572064 725495719568899 5571196715337761241 n 732x1024 2

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа на 24 април заради лошото време

Местят “Парада на приказните герои” в Кнежа от 23-ти на 24 април заради лошото време. Събитието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *