Последни новини
Начало | Новини | Вегетарианско суши и кулинарни шотове – специалитети от възпитаниците на Гимназия по туризъм – Плевен

Вегетарианско суши и кулинарни шотове – специалитети от възпитаниците на Гимназия по туризъм – Плевен

Снимка – Плевен прес.

Здравословно питие от истински ябълков оцет, кулинарни шотове и вегетарианско суши бяха на гребена на „Зелената вълна“ за възпитаниците на Гимназията по туризъм „Алеко Константинов“ в седмицата посветена на  международната инициатива  „Достъп до добра храна“.

От 2017 година училището е част от инициативата, която включва събития организирани от различни участници – училища, асоциации, организации на производители на суровини и хранителни продукти. Един от акцентите на концепцията е да се посещават производители на добра храна от региона. В условията на пандемия посещенията са от производителите при учениците. Седмицата приключва винаги с  национална конференция. Тази година тя е виртуална.

Гимназията е в партньорство с хотелите „Сити“ и „Кайлъка“ и ползва техните бази за практическото обучение на учениците.

За зелената инициатива, седмица посветена на „Достъп до добра храна“,  разказва Николинка Личева – преподавател в гимназията по туризъм по специалностите хотелиерство и ресторантьорство:

Николинка Личева. Снимка – Плевен прес.

  „Това са  обичайните часове по  „Технология на хотелиерското обслужване“. Хотел „Сити“ е наша база по практика. Мениджърът на хотелите  „Сити“ и „Кайлъка“,  Станимир Донев  е и преподавател в  гимназията и класен ръководител на един от класовете, които имат занятия тук тази седмица. Посещаваме базите, когато  участващите класове имат практически занятия. В някои от дните ни гостуват различни производители на суровини и на храна. Особено са важни срещите с производителите и техните беседи за добрата храна, здравословното хранене и пътя на различни продукти. Храната, като част от хотелиерството, е застъпена в обучението.  Учениците изучават готварството като част от професията, за да знаят как се работи в кухнята на един хотелски комплекс. Така те научават технологията на хотелиерството.“

Снимка – Плевен прес.

 В рамките на седмицата  посветена на „Достъпа до добрата храна“, определени дни се посвещават на различни продукти, суровини или храни. В един от дните срещата с госпожа Малинка Колева, водещ селскостопански производител от региона,  е посветена на „Пътя на хляба“. Специални гости  на  „зелената” изява  са и семейство Цанови, био-производители на ябълки от сорт „Флорина” във фамилните овощни градини в с. Опанец. На финала на седмицата шеф Юлиана Димитрова от Хумусхаус се включва с мастър клас, за да сподели с бъдещите хотелиери „Зеления“ картон в името на добрата кауза. „Зеленият“ картон е символичен знак – показващ чистота и съпричастност към идеята за повече достъп до добра храна.

Попитахме Николинка Личева защо е нужно да има такава инициатива ? Ето какво ни каза:

Младите хора се хранят твърде нездравословно.  А те са най-уязвими. Участието в тази инициатива променя мисленето на учениците. Все повече от тях осъзнато се хранят здравословно. Не заради диетата за балната рокля, а защото са научили, че може и по- добре да се хранят.  Акцентът тази година е как се справяме в условията на пандемия. Имаме повече време, повече енергия и повече идеи за осъществяване. Не на последно място и повече креативност за изява.  Дължим много на директора на училището Малинка Маринова. Тя е  председател на  Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България от 2011г. От статуса си на такава е много отговорна и отворена за иновативни събития – организира срещи, дебати, филм. Участието в Националната конференция е венеца на събитията от седмицата на „Достъп до добра храна“ и тя е неин домакин и модератор. Тя е един от важните участници в това събитие защото е представител на професионалните училища по туризъм.

Снимка – Плевен преес.

Като преподаватели в училището са привлечени професионалисти, хора от съответните браншове с опит в работата, които могат да научат децата на тънкостите на занаята. Стремежът е да се разчупват стереотипите, да излезем от класическата класна стая. Гимназията е иновативно училище. От този факт произтичат приятни отговорности – да намериш друг подход, аутсорсинг, нова територия, интересни хора със собствен бранд. И учители, и ученици пътуваме в европейски страни, споделяме опит с подобни училища и прилагаме добрите практики”.

Прочетете също

Община Левски раздаде хранителни пакети на засегнати от епидемичната обстановка

Снимка – пресцентър община Левски. Община Левски  раздаде хранителни пакети на крайно нуждаещи се ,засегнати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *