VI международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2021

МАРИМБА 2
Плакат на фестивала по маримба. Снимка – организатори фестивал.

От 1 до 5 юли Плевен отново ще привлече перкусионисти от България, Франция, Швейцария и Полша. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански и  е част от културния календар на града. Фестивалът се осъществява с  подкрепата на Национален фонд „Култура”. Това съобщиха днес, 28 юни 2021г., в пресклуба на БТА организаторите на фестивала Августина и Симеон Серафимови  – преподаватели в Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ и Стефка Григорова – директор на Дирекция „Култура“ при Община Плевен.

Всички концерти ще бъдат в Регионалния исторически музей, като първия и финалния се предвижда да бъдат на открито, а концертите на 2-ри и 4-ти юли в зала „Музикалната слава на Плевен”.

За 5 дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти като френското трио SR9, в състава на което са Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние, Жан-Батист Льоклер, Мариана Беднарска – Полша/Швейцария, Тил Лингерберг – Швейцария, и Василена Серафимова. За първи път в концертите ще участва сопраното Ина Кънчева и пианистката Христея Маркова.

„За първи път в концерта, посветен на 60-годишния юбилей на НУИ „Панайот Пипков”, ще вземат участие перкусионисти от НМА „Проф. Панчо Владигеров”. А трима от членовете на този състав са наши плевенски възпитаници: Златина Иванова, Цветослав Цветанов и Чарли Милов.“ Подчерта Августина Серафимова и допълни:

„Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите. Той дава възможност за  взаимодействие, съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи – европейски и от САЩ, популяризира класическата музика сред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.“

festival marimba 1
Фестивалният афиш. Снимка – “Плевен прес”.

Всеки ден от 1 до 5 юли ще се провеждат и майсторки класове по утвърден график от лекторите:

Трио SR9

Жан-Батист Льоклер

Василена Серафимова

Мариана Беднарска и Тил Лингерберг

Майсторските класове, ще се провеждат в залите на Центъра за работа с деца.

За първи път в рамките на фестивала ще има онлайн лекции с трима водещи перкусионисти и маримбисти на световната сцена – Майкъл Бърит и Кейси Канджелози от САЩ и Теодор Милков от Гърция.

Фестивалът е създаден през 2009 г. и се провежда през две години, но неговото шесто издание бе отложено за 2021 г. поради световната пандемия от Ковид-19.

Стефка Григорова подчерта, че Плевен в музикално отношение е  дал много, не само на България, но и на Европа и на света. „Много музиканти тръгнали от нашия град по света, се връщат, привличат изявени световни музиканти и усилено работят за имиджа на Плевен. Това е едно събитие от музикалния живот на страната, в което се изявяват изключителни професионалисти. За наша радост голяма част от тях са  ученици от школата на Симеон Серафимов. Община Плевен с радост подкрепи провеждането на този фестивал. Плевен все повече се утвърждава като фестивален град с богат и разнообразен културен живот.“

Споделете:

Прочетете също

img9931

През 1934 г. в Царство България са забранени политическите партии

На 14 юни 1934 г. в Царство България с наредба-закон са забранени политическите партии. Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в Царство България, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *