SOS детски селища – единствената организация в България, която подкрепя децата след пълнолетие

ЕДИНСТВЕНИЯТ В БЪЛГАРИЯ „КЛУБ НА ПРИЕМНИЯ РОДИТЕЛ“ СЕ НАМИРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

f74f2ca61da703470ea00c1920aa1d10
Снимка
– Интернет

По повод Международният ден на детските SOS селища „Плевен прес“ потърси повече информация за съдбата на тези селища в България. Свързахме се с Иван Христофоров – директор Програма “SOS детско селище Велико Търново – Габрово – Трявна“. Той сподели следното:

„Първото селища отваря врати през 1993 година в град Трявна. Второто селище се намира в село Дрен, община Радомир, област Перник.

През 1993 година се приема първото дете в селището в град Трябва. В същото време започнахме да се развиваме. Основният ни акцент е насочен към децата и майките.

Ценността на едно дете е неговото семейство. От 2010 година насам, ние припознахме и приемната грижа, за да дадем най доброто за всяко едно от децата и техните приемни родители. Развиваме и дейностите на общините в социалната сфера, като с това спомагаме развитието на детските умения. С това целим да подсигурим по – качествена подкрепа за децата.

В началото селищата са били с около 70 – 80 деца. След години практика се установи, че една приемна майка, може да се грижи пълноценно за 6 – 7 деца, за да бъде полезна и да може да обгрижва детето, така че да не му липсва биологичното семейство.

Организацията „SOS селища в България“ е една иновативна услуга. Ние предлагаме и имаме обучителен център в, който децата играят, учат се и се забавляват.

Към днешна дата в град Трявна има 12 къщички, в който живеят около 40 деца.

Селищата се издържат, чрез фондонабиране или чрез държавно делегирани средства (финансиране от държавата)“.

Нашата организация е единствената, която подкрепя децата и след навършване на пълнолетие. Ние, като организация продължаваме да подкрепяме децата, помагаме им в намирането на работа, информираме ги за курсови обучения и винаги се стремим да сме им от помощ.

Направихме и първият и единствен „Клуб на приемният родител“ във Велико Търново. Там се събираме хора от различни направления ( психолози, учители). Това са хора решили да станат приемни родители и да се посветят на грижи за децата“.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

3 Последни коментари

  1. Иван Христофоров

    Ако знаех,че така ще се окастри и преиначи интервюто ми по телефона-нямаше да го дам.Извинете ме ,но такива глупости никога не съм казвал.Моля преслушайте интервюто на запис и ще се убедите.Всяко изречение е така записано,че се променя смисъла на това ,което съм казал.Обидно е.

    • Г-н Христофоров, с вас е разговаряла репортерката на “Плевен прес” и по думите ѝ е оставила най-важното от казаното от вас. Ще проверя още един път разговора ви с нея. И ако има преиначаване на думи или на смисъл – ще си понесе наказанието. Но ако твърдението ви е необосновано, ще трябва да се извините. С уважение – Правда Маринова,гл. редактор.

  2. Иван Иванов

    Съгласен съм.Мога изречение по изречение да Ви обясня,защо не приемам текста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *