OFFNews: Не ни заблуждавайте, генерал Мутафчийски

Предлагаме на нашите читатели тази статия на Офнюз от 23-ти февруари, поради нейната актуалност.

Генерал Мутафчийски. Снимка – Офнюз.

Само в България върви такава полемика – коя била по-добра ваксина. Такова нещо не съществува в цивилизования свят в момента. В Западна Европа никъде не се говори коя е по-добра и каква е по-добра, заяви днес председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. 

Това не е вярно. Защото именно в Западна Европа, а и не само там, от седмици тече дебат за степента на ефективност на ваксините. 

Можем ли към момента с пълна увереност да кажем коя ваксина е най-добра? Не. И няма журналист на света, който може да ви каже. А и не е негова работа.

Но можем и сме длъжни да ви кажем, че в момента тече дебат. И този дебат е полезен, напълно естествен и логичен.

Миналата седмица, например, Дойче веле съобщи, че председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри настоява медицинските работници, санитарите и болногледачите да не се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

Ваксината не е по-малко сигурна от останалите, но ефективността ѝ е ограничена, твърди Монтгомъри в интервю за „Райнише пост“.

Дойче веле цитира и Кристиан Дростен – един от водещите германски вирусолози. Той смята, че съмненията относно ефективността на ваксината на AstraZeneca са необосновани и не вижда причина тя да не бъде използвана масово: „Това не е ваксина второ качество“.

Обидно е да подхвърляш, че в „цивилизования свят“ не тече полемика. Нима България не е в цивилизования свят? А Германия? А Италия?

Още един пример – публикация на Би Би Си от неделя, в която се съобщава, че полицейски синдикати в Италия отказват ваксината на AstraZeneca, защото са на мнение, че ваксините на Pfizer и Moderna са по-ефективни.

Всъщност дебатът тепърва започва. И колкото повече компетентни и аргументирани позиции има в него, толкова по-добре. А не изказвания, които могат да се опровергаят с един клик.

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.