In memoriam: Людмила Живкова /1942 – 1981/

Людмила Живкова
Людмила Жевкова /26.07.1942 – 21.07.1981/. Снимка – интернет.

Днес, 26-ти юли, тя щеше да бъде на 79 години. Кой си спомня за жената, председател на  Комитета за култура, за необичайната за времето си Людмила Живкова,, която настойчиво заменяше израза „комунистическо” с  „естетическо”. За почти антипартийните ѝ изказвания. За нея поетът Любомир Левчев написа: „Всеки път, когато Людмила заменяше думата „революция” с „еволюция”, от пещерате на догмите долиташе ръмженето на Минотавъра”. Дори Живков е недоволен, макар, че бащината обич към дъщеря е безпределна! Недоволни са и в Москва! Някой се отклонява от марксистко – ленинската идеология! Някой мъти водата! Това не се прощава!

1981 г. здравето на Людмила се влошава! Скоро и тюркоазеният ѝ пръстен побелява! Лоша поличба! На 21 юли 1981 година, пет дни преди да навърши 39 години, мистериозно напуска този свят! И до днес медицината е безмълвна! Остава само един спомен, за инфантата, за безкомпромисен борец, за железен характер и за краха на надеждата, смачкана от идеологическата машина!

За това как бързо се изгражда храм като НДК!

За „бялата птица” на културата ! Същата, която искаше да мислят за нея, като за огън !

Споделете:

Прочетете също

2 2 3

Община Плевен осигурява безплатна минерална вода заради високите температури

Община Плевен осигури безплатна минерална вода за жителите и гостите на града в днешния ден, …

2 Последни коментари

  1. Голяма личност, за която малко се говори!

  2. Възмутен комунист

    Кой е написал тоя бълвоч? Людмила бе интелигентна и обаятелна жена, завладяна от разрушителни и празни учения, неспособна за партийна и държавна работа. Нейното издигане и много от нейните действия и изказвания говореха за недалновидност не само нейно, а и на цялото партийно и държавно ръководство. Те бяха до голяма степен фатални, защото ясно показваха израждането на партийния елит и на цялата държавна система.

    Този материал по-добре го изтрийте, защото за нищо не става, както за нищо не става и написалият го.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *