Начало | Новини | Deutsche Welle: Айде на безплатните кебапчета!

Deutsche Welle: Айде на безплатните кебапчета!

Ясен Бояджиев. Снимка – Дойче веле.

На 13-ти октомври Дойче веле публикува статията на Ясен Бояджиев, която публикуваме заради нейната актуалност,  без редакторска намеса.

50 лева към пенсиите, увеличение на заплати, детски надбавки, социални помощи… Редовните избори са чак през март, но купуването на гласове вече започна: в още по-големи размери и още по-отвратителни форми.

И ето, че навред се размириса на кебапчета. Все едно сме на селски мегдан, където, за да бъде преизбран, местният кмет е разпалил скара и раздава на електората безплатни кебапчета и бира.

Без коментар. Снимка – интернет.

Раздават като за последно

Изборите наближават, а този път заедно с изтичането на мандата се точи този досадно упорит протест и рейтингът пада ли, пада. Та затова се налага купуването на гласове да започне отдалеч, в още по-масови размери и още по-лицемерно отвратителни форми. Като за последно се раздават стотици милиони – основно като бюджетни обещания за бъдещето, но тук-таме и по някой и друг лев в плик (или по сметка).

Започна се горе-долу веднага след началото на протестите. По 50 лева на месец отгоре за всеки пенсионер, уж заради пандемията (макар че точно техните доходи ни най-малко не пострадаха от нея). После 30-процентно увеличение на заплатите в държавната администрация и други най-разнообразни бонуси и субсидии. Само за август – цял милиард допълнителни разходи. А сега, за броени дни – още към милиард и половина.

50-те лева към пенсиите на всички няма да са за три, а за осем месеца – до редовните избори през март. Т.нар. детски надбавки от първи януари ще се плащат на всички семейства с деца – независимо от доходите на родителите. Подоходният критерий отпада и при помощите за ученици в първи и осми клас – ще ги вземат всички при това в по-голям размер, 300 вместо 250 лева. От 1 януари минималната пенсия скача с 30 процента, а от 1 юли административно ще се увеличат и останалите пенсии – по-ниските с 10, по-големите с 5%. Минималната заплата също се вдига административно от 1 януари.

Нито по-справедливо, нито по-социално

Представят всичко това като засилване на социалната политика и създаване на повече справедливост. Но не е нито едното, нито другото.

Замислените като социална помощ детски надбавки имат смисъл, когато са прицелени към най-нуждаещите се и уязвимите, при това в достатъчен размер. Същото се отнася и за еднократните помощи за ученици. Когато раздаваш на всички по малко, включително на онези, които нямат ни най-малка нужда, обезсмисляш социалната политика и убиваш справедливостта.

Да повишаваш административно (с партийно-правителствено решение) предимно по-малките пенсии, е несправедливо към онези, които са работили повече и са се осигурявали по-дълго и върху по-големи суми. И е политически недалновидно и безотговорно, защото демотивира днешните работещи да се осигуряват и подкопава пенсионно-осигурителния модел, който и без това е взел-дал.

Този път номерът няма да мине

За разлика от традиционното купуване на гласове, при което селският кмет си плаща кебапчетата от собствения джоб (макар че парите, разбира се, може и да са крадени), в нашия случай управляващите разчитат да си платят масрафа от общите пари (включително с парите на подкупваните). Затова са толкова безогледно „щедри“ и в следващите дни и седмици вероятно ще изнамерят още неща за вдигане и повишаване.

Този път обаче сметката им няма да излезе и номерът им едва ли ще мине. Защото вече е прозрачен и ясен дори за най-нискообразованите и неориентираните избиратели. Те няма да откажат да си вземат кебапчетата, бирата и левчетата, но после ще гласуват за когото си знаят.

Прочетете също

Онлайн ще се проведе научната сесия за студенти и преподаватели на Медицинския колеж

Осемнадесетата национална научна сесия за студенти и преподаватели, организирана от Медицински колеж към МУ-Плевен, се …

4 коментара

 1. Василев

  В Дойче Веле са само бивши агенти и доносници. Никой сериозно информиран не им се връзва на пропагандата. Чудно ми е защо ги публикувате?

  • Тюбинген

   DW е водеща медия в Германия! Създадена 1953 г., излъчва се на 30 езика в цял свят! В медията работят над 2000 експерти и водещи журналисти от 60 националности! Финансира се от федералното правителство! Месечни почитания само в България – над 3 млн. Да твърдиш, че там работят агенти е нелепо, одиозно и подозрително!

 2. Няма нужда да се “връзвам” , “Василев”, а именно защото даващите много се стараят да сме информирани какво и на кого дават, и ние от стадото виждаме защо го правят!

  ¡No pasarán! както казваше Жорж Ганчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *