90 % от бебетата с риск за здравето от токсични пелени

Пелени за еднократна употреба. Снимка – интернет.

За опасно токсични пелени за еднократна употреба, които застрашават здравето на 90 % от бебетата, съобщава сайтът БГНЕС, позовавайки се на проведено във Франция изследване.

Изследването, проведено във Франция, показва, че това може да доведе до опасност от тежки заболявания в по-късна възраст.

Агенция ANSES е проверила най-продаваните марки пелени за еднократна употреба и е открила 38 химикала с „много сериозна опасност“ в пелените, продавани в цяла Европа. Повечето от химикалите нарушават хормоналния баланс, твърдят служителите, което означава, че те не се считат за безопасни.

В проучването се посочва, че над 14 милиона европейски деца могат да страдат от „потенциално много тежки, променливи и латентни заболявания, които да повлияят на качеството им на живот“, съобщава Евронюз.

Това включва ракови заболявания, съмнения за ендокринни (хормонални) смущения и дори репротоксичен ефект (засягащ плодовитостта). По данни на Световната здравна организация децата са особено уязвими към химикалите.

Европейската агенция по химикали признава потенциалните рискове, като твърди, че химикалите не трябва да присъстват, но според нея френските изследователи не са успели да докажат по подходящ начин риска за децата.

Всяка минута в Европа се произвеждат 1000 пелени. Пазарът е на стойност 7 милиарда евро годишно и е доминиран от две марки – Pampers (36%) и Huggies (2%). В проучването се посочва, че над 14 милиона европейски деца могат да страдат от „потенциално много тежки, променливи и латентни заболявания, които да повлияят на качеството им на живот“, съобщава Евронюз.

Ще забрани ли ЕС опасните токсични пелени, предстои да се види.Повече информация може да прочетете тук: https://bgnes.bg/news/evroniuz-toksichnite-peleni-predstavlavat-risk-za-zdraveto-na-90-ot-bebetata/

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *