9 юли 1850 година – ражда се Иван Минчов Вазов

ВАЗОВ

Иван Вазов /1850 – 1921/

Цели 173 години от деня, в който една жена на име Съба ражда в дома си в Сопот първото си дете. Тя и мъжът ѝ Минчо са решили как да го кръстят – Иван.

Така в горещия ден на 9-ти юли 1850 година на бял свят се появява Иван Минчов Вазов. Останалото е история.

Днес, 9-ти юли 2023 година, Гугъл е решил да ни покаже едно голямо име. Според него. Сложил е на страницата си картинка-колаж, където се появява „104 години от рождението на Ема Рейес”. Оказва се, че това е колумбийска художничка, смятана за най-значимите живописци в Латинска Америка през 20-ти век. Аз пък смятам, че Фрида Кало е най-значимата, но това е друга тема.

Гугъл е решил, че днес не е зле да знаем, че на 9-ти юли е родена Ема Рейес. Аз пък смятам, че не е зле да знаем, че на тази дата през 1850 година са родени много българи, но само един е станал поет. И то такъв, че единствен в цялата ни литературна история официално му е дадено името „народен”.

Героите му – Бойчо Огнянов, Рада Госпожина, Киряк Стефчов, Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката, цар Иван Александър, лудият Мунчо, Македонски, Странджата – всички те са онази България, която е здравият ни корен до днес. Всички те сме ние днес – патриоти, предатели, луди, властници, прости, умни, но БЪЛГАРИ!

Не знам за колко от нас първа радост е „българин да се наричам”.  И за колко от нас българският език е свещен. Но няма как да не признаем, „че в нашто недавно свети нещо ново, има нещо славно”. Малка част от това „славно” е Иван Вазов. Първият наш писател номиниран за Нобелова награда. Автор на романи, повести, поезия, драми, в които се оглежда България. Нейната история, мъдрост, заблуди, надежди, героизъм, падения. Нейната величава природа.

Все неща, които продължават и до днес. Вазов е знаел това и целият си живот посвещава на „отечеството любезно”, за да остави онези маркери, които ще ни съхраняват винаги в тежкото ежедневие на делника и размирното време.Тези маркери всеки може да намери в книгите му. Вазов е предвидил и това. Знаел е, че и той на свой ред ще си замине, „трева и мен ще расне над прахът. Един ще жали, друг ще ме проклина, но мойте песни все ще се четат”.

Да оставиш след себе си нещо полезно за отечество, род и вяра. Колко от нас го могат? Струва си да отбележим днешните 173 години от рождението на Вазов с отговор на този въпрос. И може би тогава чичко Гугъл ще уважи България, като на 9-ти юли вместо Ема Рейес сложи портрета на Вазов в страницата си.

Споделете:

Прочетете също

1 16

Гинеколозите от “Мама и Аз” оперират с уникална за България система за 3D хирургия  

ЕКИПЪТ Е ЧАСТ ОТ ЕДИНСТВЕНОТО ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ У НАС, ОКОМПЛЕКТОВАНО С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ АПАРАТУРА ЗА …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *