9 от 237 кандидати ще избираме в неделя на 11 юли

RIK Pleven 1
Василка Митева – председател на РИК Плевен и Пламен Иванов – секретар на РИК. Снимка – “Плевен прес”.

На пресконференция днес, 7 юли 2021г., Василка Митева – председател на Районната избирателна комисия – Плевен изнесе следната информация:

На изборите на 11 юли за гласовете на избирателите в 15 МИР – Плевен ще се борят 237  кандидати за народни представители за 9 мандата.  Общо 15 партии и 8 коалиции са регистрирали кандидатски листи в Районната избирателна комисия. Пълни листи с по 18 кандидат-депутати има представени от 5 парти и коалиции.  Това са ПП Гражданска платформа „Българско лято“, Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“,  Коалиция „Българските патриоти“ – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ, Коалиция ГЕРБ – СДС и Демократична България – ОБЕДИНЕНИЕ.  Само с един кандидат е листата на  ПП Пряка демокрация.

До събота – 10 юли,  избирателните списъци трябва да бъдат актуализирани като от тях се премахнат заличените и починали лица. 550 младежи от областта  ще гласуват за първи път в живота си тази неделя, като 239 са в Плевен.  Столетниците са 7,  а  най-възрастният  гласоподавател е мъж на 104 години. В плевенска област гласоподавателите по избирателни списъци са 237 847 . Най-много са в община Плевен – 120 770, а най-малко избиратели има в община Пордим – 4 609.

В Плевенска област ще се гласува в общо 391 секционни избирателни комисии и се очаква назначаването на още  подвижни СИК.  Най-много  са в община Плевен – 162 секции и още 4 допълнителни – две подвижни, една в затвора и една в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Няма постъпили искания за гласуване на избиратели под карантина.

Машините за гласуване ще пристигнат под полицейска охрана на 10 юли. Те ще бъдат раздадени по секции заедно с изборните книжа и материали. Машините ще бъдат тествани, нулирани и запечатани. Членовете на всяка СИК ще бъдат обучени как да стартират работата на машината в изборния ден. В 306 секции ще се гласува с една машина, а в 38 с две машини. В подвижните СИК, които се очаква да са около 52 в цялата област, ще се гласува с хартиени бюлетини. Към всяка машина има по три карти за гласуване. Членовете на СИК  ще следят поредни избиратели да не гласуват с една и съща карта. Ще бъдат подсигурени средства за дезинфекция на избирателите. Има указания екраните на машините да не се дезинфекцират.

Василка Митева подчерта, че вече има подсигурени хартиени бюлетини – 239 хиляди на брой, но те ще се използват в подвижните секции и в тези с под 300 избиратели.  Към гласуване с бюлетини ще се пристъпва, според указанията, след  разпореждане от Централната избирателна комисия, при определени условия. Митева отбеляза, че няма съществени   сигнали за изборни нарушения, а прави впечатления засиления интерес на български и международни наблюдатели.

Споделете:

Прочетете също

448248070 874055034766558 8380731524403706097 n

Започва 18-ият фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

Снимка – Архив 18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ започва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *