9 ноември – Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията

Снимка – Интернет.

9 ноември е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа „Обединени за действия между културите“. Той се отбелязва предимно в Европа от 1988 г.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г., в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер – началник на елитната военна организация Schutzstaffel/SS/, и Паул Йозеф Гьобелс – министър на пропагандата в Третия Райх/нацистка Германия/.

В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Снимка – Интернет.

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Власт имащите мотивират действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.

В периода 1933-1945 година милиони са били унищожени от нацисткия режим поради тяхната религия, етническа принадлежност, сексуална ориентация, увреждания или възприемани политически възгледи. Около 11 милиона души са били убити в зверства от нацистка държава.  До края на Втората световна война, антисемитското насилие е довело до смъртта на  близо 6 милиона евреи. Този геноцид  е известен като Холокоста.

В условията на бежанската криза темата за расизма и антиксенофобията отново са на дневен ред.  

9 ноември е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.

Споделете:

Прочетете също

Коалиция от 35 спортни министри призовава МФ /Международните федерации/ да отстранят членове от Русия и Беларус

БЪЛГАРСКИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА – РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, НЕ Е ПОДПИСАЛ ПРИЗИВА НА ЕС СРЕЩУ РУСКИЯ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.