9 май – Ден на победата и Ден на Европа 

Снимка – интернет.

Денят на Победата и Денят на Европа – 9 май, са генетично свързани, защото са резултат от края на едно гигантско световно стълкновение на идеологическа и геостратегическа основа. Затова тези празници са толкова значими и в нашето съзнание.

Втората световна война е глобална война, която трае от  1 септември 1939 год. и продължава до 2 септември 1945 година. На 9-ти май Втората световна война в Европа завършва с капитулацията на нацистка Германия.

Зад тази капитулация стои мрачна статистика: 80 милиона загиват. Това е 3 % от населението на света към 1940 година. Бившият Съветски съюз губи 8.7 млн. военни и 19 млн. цивилни. 27 млн. са общо жертвите дадени от бившата комунистическа страна.

Германия губи 5.3 милн. души. Между 11 и 17 млн. цивилни умират пряко или непряко от расистката политика на германските националсоциалисти.

По случай победата на СССР над нацистка Германия, 9 май става празник под името Ден на победата. Установен е с Указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 8 май 1945 година. След разпадането на СССР Денят на победата остава официален неработен ден в Русия и редица държави от бившите съветски републики.

През 2000 година Кнесетът приема закон и от тогава Денят на победата е официален празник в Израел.

Съюзниците от войната честват победата над хитлеристка Германия на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Студената война допълнително разделя бившите съюзници, така че в ЕС и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия на 9 май.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата ,Декларация на Шуман”, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Днес, 9 май през 2022 година повече от всякога разделя обществените нагласи за този ден, който минава под сянката на войната в Украйна. Според Дойче веле  „Русия празнува този ден като Ден на победата, а в ръцете на Путин той все повече се превръща в пропаганден инструмент”. В същото време в Москва ще се проведе традиционния „Безсмъртен полк”, както и военен парад на Червения площад.

Агенция Reuters съобщава, че „Руският президент Владимир Путин ще изпрати предупреждение към Запада на парада на победата, който ще се проведе на 9 май в руската столица Москва”.

По този повод проф. Андрей Пантев казва: „В последните години сме свидетели на много спекулации, че победата на СССР във Втората световна война е довела до едни тоталитарни режими, и мисля, че причината е подобна на тази, поради която в последната реч на Хитлер през април 1945 г. също се говори за спасението на Европа от болшевишката чума. Тогава обаче никой в Англия и в Америка не изтъква тоталитарния характер на Съветския съюз.

Нека да напомним, че по това време нямаше ни един блудкав филм за Чичо Джо, както наричаха Сталин, произведен в Холивуд. Тогава няма споменаване на Гулаг и не се говори за репресии, защото Червената армия вършеше велика освободителна мисия, която всички признаваха.
Днес твърдим, че има антируски настроения в Прибалтика, в Полша и къде ли не, но да кажеш кой е изгонил немците от тези страни, не означава комунизъм. Както и не означава непременно русофилство, ако кажеш у нас кой е изгонил турците от България. В края на войната имаше преклонение пред освободителите и понеже сега често се цитира Чърчил, да си спомним, че той е първият значим политически деец в чужбина, който нарича Сталин велик. Така че, тогава както французите не са имали против да са американци в Париж, така и виенчани приемаха руснаците, а и днес имат паметник на Съветската армия”.

Без 9-ти май – Денят на победата, нямаше да има Денят на Европа. Затова те са „генетично свързани” като резултат от световно стълкновение между идеологии и геополитика. За съжаление 9-ти май през 2022 година е тежко обременен с тях. Въпреки това – честит празник на Победата ! Честит празник, Европа !

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.