9 души са дарили безвъзмездно кръв по време на акцията „Дари кръв, спаси живот”

344804679 788748009495611 7614850021834823433 n

Снимка – Плевен прес.

Проведената на открито акция за кръводаряване на площад „Възраждане“ в Плевен на 16-ти май е преминала успешно. Това каза за „Плевен прес“ д-р Василина Василева, началник отделение „Кръводаряване“ в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ в града. Първоначално акцията бе обявена за 15 май, но поради съвпадение с Празника на Плевен, се проведе на 16-ти май.

За „Плевен прес” д-р Василева разказа подробности за акцията по кръводаряване: „Вчерашната акция премина доста успешно. Тя премина под мотото „Плевенчани за Плевен“ и е съвместна инициатива с Областния съвет на Българския червен кръст. Шатрата бе разположена пред сградата на община Плевен. За броените часове, в които ние бяхме на място 7 души дойдоха и дариха кръв. От хората дарили безвъзмездно кръв, 3-ма са мъже и 4-ри са жените. Средно възрастта на кръводарители бе между 35 и 37 години. Всички хора дошли да дарят безвъзмездно кръв са дарявали и друг път.

Като брой хора дарили кръв звучи малко, но от дарената кръв ние ще приготвим за два, три пъти повече души кръвни продукти. Дарена кръв е от различни кръвни групи, включително имаме и АБ-. През деня на 16-ти май отделно в Районния център за трансфузионна хематология /РЦТХ/-Плевен, са дошли още двама млади хора, които са дарили кръв.

За нас проведената акция премина сравнително добре и за нас това е голям успех.

Всяка капка кръв се използва, най-дълготрайният продукт е плазмата.Всеки навършил пълнолетие може да започне да дарява кръв”.

Следващата акция за кръводаряване на РЦТХ – Плевен, ще се проведе в Никопол на 18-ти май, в Медицинският център намиращ се до сградата на Общината. Акцията ще започне в 9:15 часа и ще продължи до 13:30 часа.

„През този месец май ще започнем и кампания „Ден на отворените врати”, който ще се проведе на 23 май от 13:00 до 17:30 часа в РЦТХ-Плевен“, допълни д-р Василина Василева.

Споделете:

Прочетете също

640 420 sela bez tok zaradi otkradnata zhica

Разкриха кражба на ток в село Милковица

Разкриха кражба на ток в частен имот в село Милковица на 12 април. Електрическото табло …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *