Начало | Без категория | Ремонтират и подновяват Автогарата и пешеходна зона от Централната градска част

Ремонтират и подновяват Автогарата и пешеходна зона от Централната градска част

Регионален фонд за градско развитие АД, Ескпресбанк АД и Община Плевен подписаха днес Договор за инвестиционен кредит за сумата от 4 850 804 лв. за реконструкция и обновяване на централната градска част и Автогарата на гр. Плевен. Заемните средства са част от финансовия инструмент Фонд за градско развитие Север, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и предоставен с помощта на Фонд на фондовете.

     Проектът включва ремонти на Автогарата и на над 12 хил. кв. м от пешеходната зона в центъра на града. Обновените пространства се очаква да бъдат по-красиви, по-модерни, по-достъпни и по-зелени.

     Автогарата ще предложи по-добро качество на услугата и комфорт за гражданите и превозвачите, като категоризацията й ще бъде повишена в най-висок клас. Инвестицията предвижда основен ремонт на зоната за движение и престой на автобусите, нова навесна конструкция, пейки, кошчета и видеонаблюдение. По сградата са предвидени мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и подновяване на съществуващата водопроводна инсталация. В салона за обслужване на пътниците ще се осигури отопление, климатизация, достъп до безжичен интернет и модерно информационно табло. Предвиждат се помещение за приемане и съхраняване на багаж и стая за майки с деца.

     За основния ремонт на пл. „Свобода” и пешеходната ул. „Васил Левски” финансирането ще осигури свежа и обновена градска среда с повече възможности за стопански дейности. Растителните площи ще се увеличат с около 1000 м² и на тях ще бъдат засадени храсти, цветя и нови 64 дървета, за които ще бъде изградена поливна система от подземен водоизточник. Предвидени са също нови осветителни тела, декоративни настилки и нови елементи на градския дизайн, съобразени с изискванията за достъпна среда.

Проектът на Община Плевен е петия проект в града, финансиран от Фонда. С подкрепата на инициатива JESSICA са изградени фабриката за текстил на КНМ Текстил ООД, складовата база на Л-С – Комерс ООД и кино салоните “Арена” в Панорама Мол. В процес на изграждане е завода за асемблиране на автомобилни кабелни инсталации за нуждите на Леони България ЕООД.

Финансови параметри на ивнестицията:

Общият размер на заема от ФГР „Север“ е 5 245 000 лв., което представлява 95% от бюджета на проекта. Размерът на финансирането, предоставено от ОПРР 2014-2020 е 2 858 550 лв / 59% от общия размер на кредита/.

Съфинансирането е в размер на 1 986 450 лева кредит за инвестиционни цели и 400 000 лева кредит за оборотни цели.

Собственото участие на Община Плевен е в размер на 255 000 лева, което е 5% от общия бюджет на проекта.

Срокът на усвояване на кредита, включително гратисният период, е 24 месеца.

Срокът за погасяване на кредита, включително гратисният период, е 12 години.

Прочетете също

Засилва се контролът върху прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен

Снимка – пресцентър Областна администрация, Плевен. Стриктен контрол по отношение на прилагане на противоепидемичните мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *