83 % не одобряват смяната на националния празник 3 март с 24 май

364405108 1710669942700442 3504233738934008692 n

На 25-ти юли в 17:00 ч. публикувахме анкета с въпрос „Одобрявате ли смяната на националния празник 3 март с 24 май ?“. До 6-ти август, 12:00 ч. 248 читатели са гласували. От тях:

  • 83.27 % не одобряват смяната, /209 вота/
  • 13.71 % одобряват смяната, /34 гласа/
  • 3.23 % одобряват смяната, но с избор на друга историческа дата, /8 вота/

Към тези 83 %, които не одобряват смяната на 3-ти март с 24 май, се прибавят и 374 поста „не“ като отговор даден под статията за анкетата. Тя е предизвикала изключително много коментари във фейсбук групите където е споделена – 821 /!/. Публикуваме много малка част от тях и то само от една ФБ група:

Тихомир Любенов

На 03.03.1878 се роди България!Това е нашият Национален Празник! На 24 май е Празник на Духа Български! 

Svetlozar Stanchev

Тихомир Любенов Тогава се роди, или тогава се възроди? Но да, без 3 март нямаше да има и 24 май… Без свобода няма и писменост…

Georgi Yordanov

Svetlozar Stanchev само да те поправя, че и преди освобождението е имало български училища, в които децата са пишели на кирилица. Това е периода на Възраждане на българите, тогава са се издавали вестници на български, поети като Ботев са пишели стихотворения на български, Левски си е записвал бележките в тефтерчето на български. На трети март е подписан предварителен договор за спиране на военните действия, истинския договор е Берлинския от 13.06 1878, в него Великите сили разделят на парчета отвоюваните територии и си ги поделят по сфери на влияние без да ги интересува, че всички са били с българско население. Дори не е имало представители на българите, като съвоюващ народ във войната.

Svetlozar Stanchev

Georgi Yordanov Е, всичко това, дето ме поправяш го знам! За това казах, че не се е родила българската държава, а се е възродила… 19 февруари/3 март е началото на възрождението на Българщината. Няма значение Сан-Стефански, или Берлински договор… Процесът е в действие… две от трите “парчета” се обединяват така или иначе останало е само третото парченце, така наречената днес Северна Мракобесия… Всичко, което исках да кажа е, че без ОСВОБОЖДЕНИЕТО на тази територия (нашата) нямаше да има и азбука, просвета, писменост, понеже щяха да са се претопили и едва ли някой щеше да знае кой е Левски и на какви букви си е писал тефтера…

Таня Стефанова

До това ли опряхме?Всички проблеми на държавата са решени,та сега циклим да сменяме датата на националния ни празник?Ежедневно стават катастрофи,десетки загиват по пътищата,а убийците се измъкват по тънката лайсна за непредумишлено убийство!Нормални ли са господата управляващи?Всички ли проблеми решиха ,та опряха до тази глупост?

Антоанета Ценова

Как не ви е срам да задавате дори този въпрос ,все едно да ме псувате на майка. Да вземете да си обирате крушите и да вървите ПсиМ защото вече много си играете с нервите на народа !

Тони Стоянов

Не е ли по-лесно да сменим правителството?

Stefka Dokuzova

Yordan Yordanov За мен националният празник няма нищо общо с войната между Русия и Украйна. А Вие защо го обвървате с тая война? Винаги съм отстоявала 22 септември за национален празник- денят в който се обявява нашата независимост. Но ако трябва да избирам между 3 март и 24 май, предпочитам 24 май.

Снежана Борисова

Ако нещо трябва да се смени, то това сте Вие, скъпи управляващи, които давате безумни идеи!!!

П. Р. Лили 

Айде оправете истинските проблеми и не се занимавайте с празниците на България! Никой не иска да променя празниците. 3ти март е освобождението на България от Турска власт и това няма да се промени ако ще и да го смените на 31 декември

Svetoslav Stanchev

П. Р. Лили Никой не иска да сменя дати, искат да направят 24 май деня на българската писменост национален празник, а 3 март да стане просто официален празник. Но както по-горе казах, без 3 март- деня на освобождението, нямаше да има и 24 май- деня на просветата и писмеността. Без Свобода няма и букви…

Maia Dimitrova

НЕЕЕЕЕ … ! Боже, на какъв въпрос трябва да отговарям – глупомера наистина се счупи !

Цеца Петкова

Не не не но кой ще ни пита

До момента никой не пита хората за мнението им по този въпрос. Както и по всеки друг. Пък и да ги пита – все тая. Мнението на хората е без значение за политиците. Спомнете си референдума на Слави Трифонов през 2016-та година с над 3 млн. души гласували. Намериха се аргументи да не бъде признат.

Вярно е, че с предложението за смяната на 3-ти март с 24-ти май, както и с шума около промени в Конституцията, се премахва фокусирането на общественото внимание върху „осемте джуджета“, къщата в Барселона, Gemcorp на кабинета „Петков“, наркокартелите, схемите и обвързаностите между политици от всички партии, продъненото здравеопазване, образование и правосъдие.

Но ни трябва национален празник и такъв имаме – 3 март. За фактите и лъжите около тази дата може да прочетете тук https://svobodnoslovo.eu/komentar/faktifakti-i-i-lazhite-sreshtu-3-mart/114176

За защита на национален празник, национална идентичност, родова памет, вяра и език – протести няма. Няма и да има. Това е жалката действителност днес.

Споделете:

Прочетете също

1 23

Областният управител на Плевен посрещна делегация от Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение при областния управител Виолета Иеремиева. Гостите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *