Пълното разследване на OFFNews за нелепия случай на непредадена и анулирана матура на седмокласник

Седмокласник от Софийската математическа гимназия е скрил теста си по математика от изпита за гимназиите, подписал се е пред квесторите, че го е предал, а по-късно един от родителите го е върнал в СМГ. Работата му е анулирана, а квесторите са дисциплинарно наказани. За случая разказа началничката на Регионалното управление на образованието към МОН в София град Ваня Кастрева в отговор на въпрос от OFFNews на днешна пресконференция по повод изнесеното първо класиране. Проверката разпореди министър Вълчев след сигнал от OFFNews за скрита работа, която се води изгубена. А в този случай ученикът би получил не 0, а максималния брой точки

Медиятата получав сигнал за случилото се в деня след изпита – 19 юни – и сезира министъра на образованието и науката. Красимир Вълчев разпорежда проверка. Днес /б.р. 11 юли/ идва и публичното потвърждение на информацията от контролния орган за училищата в София – РУО – София-град.

Момчето се явява на националното външно оценяване по математика в СМГ, където е учило досега. След събирането на работите от всички ученици става ясно, че една липсва. От гимназията се обаждат на представители на фирмата, която поддържа видеонаблюдението и гледат записите. В стаята с въпросния ученик се вижда ясно как той слага в раницата си големия кафяв плик. Той съдържа: отговорите на първата част от теста, запечатани отделно в голям бял плик; малкия бял плик с идентификационната бланка и отговорите от втората част.

OFFNews реагира веднага със сигнал до министъра, защото по информацията ни първоначално работата се е водела изгубена. А при изгубена работа ученикът получавамаксималния брой точки от изпита. При изнесена от него и компрометирана – както се е случило – тя се анулира.

Работата е върната от един от родителите на момчето и е била анулирана. Тоест то е получило нула точки по математика и може да се бори за класиране само с точките си по български език и литература.

Според сигнала двамата квестори в стаята са се подписали, че са получили работата – което би потвърдило версията за изгубване. Днес Кастрева категорично отрече това да е вярно. Заяви, че те са дисциплинарно наказани, защото са позволили момчето да се разпише, че е предало работата си, но увери, че те не са се разписали, че са я приели. От OFFNews попитаха как е възможно да не я получат и да му позволят да се подпише, че я е предало. Отговорът ѝ беше, че записите показват, че в този момент е станала суматоха – няколко деца станали, за да предадат работите си – и квесторите може би не са разбрали, че една от тях липсва.

Какво е наказанието на двамата учители Кастрева не можа да уточни.

Споделете:

Прочетете също

От 17 – ти май лозарите могат да получат финансиране за гроздобер

Снимка – Държавен Фонд „Земеделие“ От 17 – ти май до 27 май 2022 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.