Начало | Без категория | РИМ Плевен посрещна оригиналната русенска изложба “Жените в историята”

РИМ Плевен посрещна оригиналната русенска изложба “Жените в историята”

На 4 юли РИМ – Плевен бе домакин на изложбата „Жените в историята“, дело на русенското сдружение „Европейски пространства“ и с активното партньорство на РИМ – Русе. Изложбата показва вдъхновяващи примери на жени в историята – образи и имена, променили живота ни. Значими българки бяха включени в нея- лекарки, учителки, борци за правата на жените. Бяха разказани и интересни истории за съзряването и развитието на женското движение в България.

Пред медиите организаторката Цветана Ненова сподели:

“Изложбата е резултат на задълбочено проучване. Направихме изложбата. Направихме я, защото искахме да попълним празноти , свързани с мястото на жените в историята. Изложили сме личности, свързани с правото на жените да избират и да бъдат избирани. Показали сме образите на първите жени лекарки в България, първите дами, които са отстоявали правата на жените в обществото. Това са например Екатерина Каравелова и Димитрана Иванова. Присъстват и жените от най-новата история на България, които са помогнали развитието на демокрацията у нас. Не знам дали знаете, но има една серия протести от края на 80-те години, случили в Русе. Това всъщност са протестите на майките с колички против замърсяването на Русе с хлор – едно движение, дало по-късно началото на процесите на демократизацията в България.


Изложбата е мобилна, като досега е пожънала сериозен успех предимно сред учeници в Русе. И от страна на Плевен, и Русе беше изразено задоволство от общата инициатива и леко разочарование заради факта, че тя остана само един ден в Плевен. При договорка между двата града, се очаква изложбата отново да гостува тук септември. Този път за доста по-дълго, за да може повече граждани на Плевен да усетят атмосферата на борбеността и всеотдадеността на женското движение у нас.

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *