80 години от рождението на маестро Алеко Антонов

Алеко Антоново /1941 – 2017/. Снимка – Интернет.

 Алеко Антонов е роден на 9 септември 1941 г. в Плевен.

Завършва Българската държавна консерватория през 1967 г. специалност хорово дирижиране в класа на проф. Димитър Русков и класа по оркестрово дирижиране в класа на Михаил Милков. Специализира оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. От дипломирането си до прекратяване на активния творчески живот на сцената той има богата биография и активно участие в ръководенето на хорове и състави в различни градове на страната. Началото е 1967 г., като главен диригент на представителния смесен хор „Добри Чинтулов“ в Сливен. От 1971 до 1994 г. е диригент на хора на плевенската опера „Христо Бръмбаров“. Участва в над 2000 спектакъла в Плевен и много градове на страната. Осемнадесет години е главен диригент на мъжкия хор на офицерите от запаса „Ген. Владимир Заимов“ в Плевен. Носител е на лауреатски звания от републикански фестивали, на златни медали и титлата „представителен“ и много други награди на Министерство на народната отбрана и Комитета за култура. Диригент е и на единствения плевенски хор, участвал в авторитетната „Панорама на българското хорово изпълнителско изкуство“ – София, като има над 250 концерта и участия с репертоар от над 90 заглавия от всички стилове и епохи.

 Алеко Антонов е бил директор на Младежкия дом в Плевен, преподавател в Музикалното училище „Панайот Пипков“ в града, дирижира спектакли на Ловешкия музикален театър, основател и диригент на Плевенския камерен оркестър. Петнадесет години е директор на Окръжна дирекция „Музика“ – Плевен и в периода 1985-2000 г. организира концертната дейност в града и окръга, организатор на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ за годините 1988, 1991, 1993 и 1999 г. Като диригент на русенската частна опера „Евросцена“ през 1999-2000 г. гастролира в Холандия, Швейцария, Франция, Белгия, Португалия, Англия. От 2001 до 2008 г. е помощник-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. По същото време е и главен диригент на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“.

През 2012 г. маестро Антонов дарява на Регионалната библиотека в Плевен 614 CD музика: джаз, поп, класическа, както и CD лични подаръци, част от неговата музикална колекция. С дарението са организирани „Музикални вечери с колекцията на Алеко Антонов“ в отдел „Изкуство“ на библиотеката.

 Последното значимо дело на Алеко Антонов за музикалния живот на Плевен и България бе написването на книгата „История на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, издадена през 2016 г.

Голямият музикант и творец, оставил трайна следа в музикалния живот на Плевен и България, Маестро Алеко Антонов умира на 3 август 2017 г.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.