8 и 9 май – помирение или война ?

Снимка – интернет.

През 2004 година Общото събрание на ООН обяви т.н. Двудневие. Това са дните 8 и 9 май, които ООН обяви за дни на възпоменание и помирение за жертвите на Втората световна война.

Денят на Победата е празник по случай победата на Съюзниците над нацистка Германия през Втората световна война. Празникът се отбелязва на 8 май, денят на капитулацията на Германия през 1945 г. На този ден празнуват бившите Съюзници в Западна Европа и САЩ, но без Русия и повечето бивши републики на СССР, където денят се отбелязва на 9 май. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Така, късно вечерта на 8 май окончателно влиза в сила, подписаната на 7 май капитулация на Третия райх. Подписаната веднъж на 7 май в 02:41 ч. капитулация, влиза в сила на 8 май в 23:01 ч. по средноевропейско време, но се преподписва по настояване на СССР. Това става в 22:43 ч. по централно европейско време на 8 май, което се пада 23:43 ч. в източноевропейската часова зона в която е България, но е в 00:43 ч. на 9 май по московско време.

На 7 май т.г. Русия проведе генералната репетиция преди военния си парад на 9 май, Деня на победата, когато страната отбелязва годишнината от разгрома на нацистка Германия по време на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На репетицията по Червения площад в Москва преминаха междуконтинентални балистични ракети РС-24 „Ярс“, маршируващи войници и самоходни артилерийски установки, а в небето прелетяха военни самолети и хеликоптери.

Тази година, макар че руските танкове и войници ще преминат както обикновено по емблематичния Червен площад, всички погледи ще бъдат насочени към Украйна, където Москва извършва настъпление от края на февруари и това поставя под въпрос имиджа на нейната армия.

Тазгодишният военен парад ще се проведе и на фона на опасенията на много руснаци от обща мобилизация във връзка с Украйна, въпреки че Кремъл отрича да планира подобна стъпка.

По повод датите 8 и 9 май кметството в Берлин забрани да се развяват руски и украински знамена в близост до 15 паметника на честванията за края на Втората световна война на 8 и 9 май. Полицията смята, че поводът е деликатен и може да се стигне до сблъсъци, съобщава „Билд“. За 8 май са предвидени над 50 събития.

Забраната на украинското знаме предизвика гневни реакции. Украинският посланик Андрий Мелник е реагирал бурно в „Туитър“ и настоява забраната за украинското знаме да се отмени.

Споделете:

Прочетете също

В Червен бряг наградиха 17 спортисти и един треньор за високи спортни резултати

Д-р Цветан Костадинов, кмет на Община Червен бряг и Патрицие Найманова, носител на два златни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.