8 април – международен ден на ромите

Знамето на ромите – небето, тревата и напомняне за индийския им произход. Снимка – Интернет

Gelem, gelem, lungone dromensa

Maladilem bakhtale Romensa

A Romale katar tumen aven,

E tsarensa bahktale dromensa?

A Romale, A Chavale

Пътувал съм, пътувал съм по дълги пътища.

Срещал съм щастливи цигани.

Цигани, откъде идвате

с шатрите си по щастливите пътища?

Ех, цигани, ех, момчета.

Джелем, джелем  е циганска песен,  приета за химн на етническата общност. Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Текстът на цигански е приет от делегатите на Световния цигански конгрес през 1971 година.

Международният ден на ромите (8 април) се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война.

През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра“. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Честит празник на ромите!

Прочетете също

Протест в Плевен на ресторантьорите

Протест в Плевен на ресторантьорите

Снимка – Интернет. На 17 септември от 15ч. пред Драматичен театър „Иван Радоев“ – Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *