Начало | Икономика | 75 % от дължимия данък върху МПС се формира от стари автомобили

75 % от дължимия данък върху МПС се формира от стари автомобили

Над 74 000 са данъчно регистрираните автомобили в община Плевен по данни от дирекция „Приходи от местни данъци и такси“. Пак от там информират, че 75 % от дължимия данък върху МПС се формира от старите автомобили. Това показва и справката за данъчно регистрираните автомобили в община Плевен според годината им на производство:

  • до 5 години – 348 бр. автомобили,
  • от 5 до 10 години – 2 600 бр. автомобили,
  • от 10 до 15 години – 9 000 бр. автомобили,
  • от 15 до 20 години – 16 000 бр. автомобили,
  • над 20 години – 23 000 бр. автомобили.

Данните показват, че автомобилният парк в община Плевен е остарял. Както и, че дължимият данък МПС към общинския бюджет се пълни основно от старите автомобили. Това са колите с мощност от 74 до 110 киловата, които са най-голямата група моторни превозни средства. Точно при тях увеличението на данъка е и най-голямо.  Четири пъти по-малък е броят на автомобилите с мощност над 110 киловата. Но облогът им е само 20 % по-нисък от общия друг облог.

Маргарита Бахнева, директор на дирекция „Приходи от местни данъци и такси“ поясни, че : „В този смисъл по стария начин, по който се определяше задължението за данък върху МПС и облекчението за действащо катализаторно устройство, се ползваше само за автомобили до 74 киловата. Мощните коли имаха доста големи задължения. Затова размера, дела на техния дял /за колите от 74 до 110 киловата – б.а./ при формиране на задължението и на общия приход е значително по-голям от останалите“.

Прочетете също

Отложиха делото за „Възраждане” за 8-ми февруари 2021 година

Пред Заседателната зала където се гледа делото на “Нъзпаждане”. Снимка – Плевен прес. Софийски градски …

Един коментар

  1. Бесен плевенчанин

    Кмета излъга, че данъците ще се понижат! Да са ви честити най-високите данъци в Северна България! И София е с по-ниски данъци! Оставка на кмета! Незабавно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *