7 юни – Навършват се 35 години от полета на втория български космонавт Александър Александров

В дните между 7 – 17 юни 1988 г. се състои полетът на втория български космонавт Александър Александров, заедно с руските космонавти Александър Соловьов и Виктор Савиних с корабите “Союз ТМ-5” и “Союз ТМ-4” и на изследователския комплекс “Мир”. През първите две обиколки на Земята екипажът провежда серия от проверки за способностите на системите и агрегатите на космическия кораб. През следващите обиколки се започва подготовката за сближаването на „Съюз-ТМ5“ и орбиталната станция „Мир“. Последният етап на сближаването е завършен на 33 обиколка около Земята. Достигайки на разстояние 200-300 км от космическата станция „Мир“, екипажът се подготвя за „стиковка“.

На 9 юни в 18 ч. 57 мин. 12 сек.“Съюз ТМ5″ се скачва с орбиталната станция „Мир“ с екипаж Владимир Титов и Муса Манаров. От 10 юни започва изпълнението на експериментите „Лабиринт“, “Люлин“, „Прогноза“, „Стандарт“, „Просвет“, “Георесурс-1″и „Климент-Рубидий“. На 17 юни в 13 ч. и 13 мин. завършва вторият космически полет на България.
Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. Завършва специалност летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в бойните части на Военновъздушните сили като изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към АП на бившия СССР, Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“ доктор на науките. По време на полета извършва над 56 успешни научни експеримента.

Той е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България.

Споделете:

Прочетете също

Безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак на гърдата през целия октомври в „Сърце и Мозък“

Високотехнологичната болница ,Сърце и Мозък’ стартира кампания за безплатни кардиологични прегледи при пациентки с рак …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *