7 февруари – Ден на зимните спортове

Снимка – интернет.

На 7 февруари 2014-та година се откриват XXII Зимни олимпийски игри в Сочи. На тях България участва с 18 спортисти – 13 мъже и 5 жени, в шест спортни дисциплини. Най-добро представяне записва Александра Жекова с пето място на финала на сноуборд при жените.

На 9-ти февруари 2018 година се откриват XXIII Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Тогава България участва с 21 спортисти – 12 мъже и 9 жени в шест спортни дисциплини. Най-добро представяне на игрите записват Александра Жекова с шесто място на финала на сноуборд при жените и Владимир Зографски с 14-то място на финала на нормална шанца при мъжете.

На 4-ти февруари 2022 година в Китай се откриват XXIV Зимни олимпийски игри. България участва със 16 спортисти в 7 спорта. Това е най-малкият брой спортисти, които страната изпраща след олимпиадата в Сараево през 1984 година, когато страната участва с 8 спортисти.

На олимпиадата в Пекин България се завръща във фигурното пързаляне след 16 годишно отсъствие. Квотата е спечелена от Александра Фейгин.

На 7 февруари през 2015 година за първи път се провежда Зимен спортен фестивал. По инициатива на президента на Олимпийските игри е решено 7 февруари да се превърне в празник на зимните спортове, тъй като на тази дата са открити зимните олимпийски игри в Сочи.

Няма официална информация 7 февруари 2022 година да се организират събития в страната във връзка с Деня на зимните спортове.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.