7 март – неделята на Страшния съд или Месни заговезни

Изображение на Страшния съд. Снимка – интернет.

Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. На този ден църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня когато Христос отново ще се върне в славата си.

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговезни” /Сирни заговезни/ се яде само извара, масло и яйца.

На трапезата за Месни заговезни трябва да има печена или варена кокошка, пита и други месни ястия. Снимка – интернет.

Това е последната седмица, в която според фолклора, младите се събират на мегдана за хора, песни и веселба. До Великден следва строг духовен и хранителен пост за православните християни.

Векове наред българите, чрез обичайно – нравствени норми на постите са утвърдили необходимия хранителен режим през годините. А строгото спазване на постите те са регламентирали с цикъл обредни ритуали и правила фиксииращи „Заговяване” и „Отговяване” с поредица от практики вкарващи всеки човек в системата на ограничение чрез постене, а „Отговяването”- връщане отново в света на хаоса и съблазните.

Снимка – интернет.

В повечето древни култури постенето се практикува като форма на доброволно ограничаване, покаяние от зли помисли и дела или мобилизиране на духа и тялото. За преодоляване на бъдещи трудности.

Днес, 7 март, в храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *