7 деца, употребили забранени наркотични вещества, са приети за две денонощия в УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен

t1

За последните две денонощия в Клиниката по токсикология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ са хоспитализирани 7 деца на възраст от 4 до 14 години, 6 от които с прием на бисквити, съдържащи тетрахидроканабинол ТНС /канабис/ и едно дете с прием на наркотичен опиат и кокаин, съобщават от плевенската болница.

Децата са приети с  тежко общо състояние и количествени и качествени  нарушения в съзнанието. Предприето е  реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи. Уведомени са органите на МВР, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая. Води се разследване по случая.

Екипът от лекари в Клиниката по токсикология призовават родители и деца да бъдат внимателни:

„Ние, лекарите токсиколози, сме дълбоко загрижени за последните  случаи на отравяне с  бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати. Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия“, алармира доц. д-р Евгения Бързашка, началник на Клиника по клинична токсикология.

„Като родители и възрастни е изключително важно да бъдете бдителни и да гарантирате безопасността на децата. Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати, особено такива, които могат да  съдържат вещества като канабис- изключително вредни за здравето на децата ни. За да защитите себе си и близките си, имайте предвид следните съвети:

Уверете се, че познавате добре източника на всички закупени или получени хранителни продукти.

Не приемайте никакви хранителни продукти от непознати или съмнителни източници.

Научете децата си никога да не приемат храна от непознати, без първо да се консултират с вас.

Обучете децата си за опасностите от консумацията на незаконни вещества, като канабис.

Насърчавайте откритата комуникация между вас и вашите деца, така че те да се чувстват комфортно да споделят своите притеснения или страхове с вас.

Не забравяйте, че превенцията е ключова, когато става въпрос за защита на нашите деца от потенциални опасности на улицата. Като работим заедно и оставаме бдителни, можем да създадем по-безопасна среда за всички.“, споделя доц. Бързашка.

Клиниката по клинична токсикология към УМБАЛ „Д-р Г.Странски“ в Плевен е единственото специализирано лечебно заведение за лечение на токсикологично болни – деца и възрастни пациенти в Северна България и е V- ти Център по Токсикология в страната.

t2

Снимки: УМБАЛ “Д-р Георги Странски” – Плевен

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *