62 години от рождението на плевенчанина Георги Миндизов, един от най-продуктивните автори на книги-игри

Gmindizov
Снимка – Интернет

Георги Бориславов Миндизов, е известен като Джордж М. Джордж, Силвестър Голд, Боб Куин и Уилям Стейн. Той е сред най-продуктивните и популярни български автори на книги-игри и създател на под-жанра стратегически книги-игри (стратове).

През 1990-те години са издадени 20 негови книги-игри и 15 страта.

Роден е на 17 април 1960 г. в Плевен. Там учи технология на металите в ТМЕТ „Цанко Станчев“ (механотехникум), а по-късно завършва висше образование със същата специалност във ВМЕИ „Ленин“.

След завършването си работи в сферата на тежката промишленост като технолог в НПК „Ядрена техника“, Плевен и ЗМК, Стражица. В началото на 1990-те години създава лична фирма за проектиране на метални конструкции, в която работи до 1994 г. Тогава основната му дейност става писането на книги-игри и стратове. След 2001 г. и крах на жанра той работи в областта на рекламата, графичния и уеб дизайн, предпечата и впоследствие като програмист на бази данни.

class="wp-block-image size-full">Cover1 722x10204 1
Снимка – Интернет

Макар първият му допир до интерактивната литература да е още в края на 1980-те години с разказа „Игра на смърт“, той прописва едва, след като прочита първите издадени книги на Любомир Николов – „Огнена пустиня“ и „Замъка на таласъмите“. Първата книга-игра на Джордж е „Господарят на мрака“ (1993 г.), която първоначално е носела заглавието „Сянката на мрака“. По-сериозната част от творчеството му се издава от три издателски къщи. Пише основно в областта на фентазито, фантастиката, както и значителен брой книги-игри, вдъхновени от исторически събития.

Вдъхновен от участието си в борсовата търговия написва и нестандартната поредица „Пари и Гангсери“, книги-игри с бизнес тематика, примесени с по-стандартните за жанра елементи. Откровеното му влечение към по-комплексни правила, цикличност и преиграваемост стават все по-видими с всяка следваща книга, като през 1997 г. довеждат до издаването на нова по рода си книга-игра, „Командос“, с която той полага началото на поджанра стратегически книги-игри (стратове). Джордж се съсредоточава основно върху него, тъй като тази форма пасва по-добре на неговите предпочитания, значително към играта над литературата, както сам казва.

С издадените си петнадесет страта е и най-активният автор на този тип игри. Поради комерсиални причини някои от стратовете са базирани на известни филми и игри, като „Смъртоносна битка“, „Междузвездни войни“, „Пришълецът“ и т.н.

Към стратегическата игра „Джонга“ излиза като добавка чисто литературна новела, която е един от малкото известни негови произведения извън интерактивния жанр. Той проявява интерес и в други сфери от жизнения път на книгите. Първата му самостоятелна предпечатна обработка е в „Битката за Америка“, а в сферата на дизайна за първи път изработва картите и схемите за „Войната на Понтиак“, като впоследствие доразвива тези умения и полага основите на своята настояща професия.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *