60 000 лева за музея в село Черни Осъм, за музеите в Плевен – нищо

1
Военно исторически музеи – Плевен. Панорама “Плевенска епопея” Снимка – интернет.

Над 66 000 лева за музея в Тутракан, близо 60 000 лева за музея в село Черни Осъм, Музеите в Дупница, Малко Търново, Елхово и Чирпан – също са финансирани. За плевенските Военно исторически музеи и галерия „Илия Бешков” – нищо.

Така приключи конкурсната сесия на Министерството на културата, за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства по темата  „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“. На 34 исторически музеи, музейни комплекси и художествени галерии в страната, са отпуснати между 57 и 67 хиляди лева за представени от тях проекти.

Такива са представени и от Плевен.Регионалният военно исторически музей е изпратил „Научен архив I и II при Регионален Военноисторически музей – Плевен са грижата за правилното съхраняване“.

Не е получил финансиране поради „изчерпване на финансовите средства”.

От ХГ „Илия Бешков” са изпратили два проекта. Не са финансирани и двата с мотив, че „формулярът за кандидатстване не отговаря на утвърдената от министъра на културата форма”.

Но средства и правилна форма са имали в Елхово, Дупница, Малко Търново, Тутракан, село Черни Осъм и Полски Тръмбеш. В тези селища са и правилните кметове – все от ГЕРБ. С изключение на Полски Тръмбеш. Но там подкрепата е на разменни начала.

Само Плевен за поредна година е без финансова помощ за своите Военно исторически музеи. За Министерството на културата е без значение, че тук е Панорамата, че в община Плевен има 144 паметника на Освобождението и Плевенската епопея.. И сигурно още толкова на исторически личности, на исторически събития от Първата и Втората световни войни.

Колко нови птици ще се видят в секция „Птици” на музея в село Черни Осъм, за което ще получат близо 60 000 лева ? И колко уникални архиви ще бъдат погубени във Военно историческите музеи на Плевен поради липса на средства ?

А един формуляр, който не отговарял на утвърдената от министъра форма, лишава плевенската галерия от средства. При това единствената в България галерия, която съхранява над 1200 творби на Илия Бешков. Това е най-голямата колекция в национален художествен музей.

Един формуляр обаче, се оказва по-голям от наследството на Бешков. Същият, който казва: „Човек трябва да има, за да дава: било пари, било ум, било сърце! Той затова се е родил: като дървото да взима от земята и да дава на хората и птиците“.

Е, Министерството на културата има пари. Дава ги на 34 музеи и музейни сбирки в страната. Но не и за музеите на Плевен.  Въпросът е, какво няма Министерството на културата – ум или сърце ?

Прочетете също

Василий

Днес е Банго Васил – „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“

Днес е Банго Васил - „Сурва-сурва година, догодина – пак живо и здраво“ Васильовден или …

12 коментара

 1. Avatar of Благордка
  Благордка

  Браво! Те си мислят, че тихомълком ще си раздават предизборно. Няма – ще ви следим кой къде на кого колко и за какво! Добре че има и един сайт в който не спят и не са К-19 дрогирани та само с това да ни успиват. Нямат срам!

  • Avatar of Марияна Петрова
   Марияна Петрова

   Не съм изненадана от поредната груба намеса на политическите пристрастия във всички сфери на живота. Здравият разум не е от характеристиките на последните министри и правителства, но когато се засягат националните интереси, това вече става нетърпимо. Да, историческата памет трябва да я има и в малките градчета и села, но безцеремонното погазване или още по-зле, непознаването на историята на собствения ти народ, води до обезличаване и забрава на важните и значими факти и събития. Нека напомним на служителите в Министерството на културата, че падането на Плевен през Руско-турската война от 1877/1878г е камъчето, преобърнало колата на Османската империя.
   Уважаеми чиновници и деятели на културата, тъй като няма да имате коледни и новогодишни банкети, използвайте тези средства разумно и заповядайте в Плевен. Вижте уникалната Плевенска панорама, посетете поне една част от експозициите на Регионалния музей и си дайте сметка какви сте ги свършили.

 2. Avatar of История Търново
  История Търново

  Чудесна статия ! Писана с ум и сърце. Браво на този сайт. Не съм от Плевен, но в Панорамата съм била няколко пъти. Как може това министерство да действа така ?! Какви са тия птици за 60 000 лева ? Думи нямам.

  • Avatar of И. Петров
   И. Петров

   Писана с невярна информация ! Причината за отказ не е ‘изчерпване на средства ” , а неправилно попълнен формуляр ! За това ли автор няма или е преписана от неграмотната община и в частност от дирекция хуманитарни дейности ?

 3. Avatar of жени

  Много тъжно и …познато . Преди дни фонд Култура към същото министерство раздаде близо 1 200 000 лв на ОТХВЪРЛЕНИ проекти , сред които са САМО познати имена – Графа, Деси Тенекеджиева, БТР , двама от най-печелившите кинопродуценти … и т.н Това министерство работи главно НА ТЪМНО . Толкова е скверно всичко , че даже не ми се мисли и коментира . Чакам час по-скоро да се махнат , да ГИ МАХНЕМ !!!!!!!!!!! Не Авгиеви , а герберастки обори трябва да се чистят !

 4. Avatar of Светослава Недева
  Светослава Недева

  За министър Банов е ясно, без напрягане, ни ум, ни сърце! За другарите от ГЕРБ , също, раздават като за последно, а дано! Но дано има умни управници в Плевен и да направят каквото е нужно за всички тези свети места, за музеите, за галерията с ценните платна на Илия Бешков, за гордостта на Плевен – Панорамата ! Това не е политика, това е култура, история, памет!

 5. Avatar of Тихомир
  Тихомир

  Аз имам въпроси ! Какво толкова има в Дупница и в Полски Тръмбеш та чак пък и музеи си имат. Та пък тия музеи трябва и допълнително да се финансират. Смешна държавица!

 6. Avatar of Ivo

  Поредното безобразие и безхаберие, безцеремонното погазване на историята.Обезличаването на нацията продължава.

 7. Avatar of Демостен
  Демостен

  За какви институции бълнувате? Културната класа на управляващите е водеща и доминираща! От нея лъха на интелект, културна екзотика, елегантност, перфекционизъм и елитарно житие! Те са образците на фолк културата и мутренското изкуство! Блестящи са примерите за подражание: мащабни кражби и пладнешки грабежи, популизъм, измами, назначения, управленски заплахи, демотивация и силово преследване на знаещите и можещите, здравен геноцид и икономически срив на държавата! Добре дошли в Содом и Гомор!

 8. Avatar of Ивайло Петров
  Ивайло Петров

  Една малка , досадна , но съществена грешка е допуснал автора на статията ! Прочетох , а всеки може да го направи в сайта на Министерство на Културата и там е отбелязано като причина за отказа “неправилно попълнени формуляри” и то за това ,за което е попълнен формуляр , а то е несъществено ! Не е зле да се попита Общината и в частност Дирекция хуманитарни дейности / как хубаво звучи / какво се прави и как се работи в интерес на обществото ? Защото кучето на неграмотността и безхаберието е заровено там!

 9. Avatar of Сербезов
  Сербезов

  Прав сте Ивайло Петров! Всеки може да види на сайта на министерството какво не е направено както трябва. Та, вижда се, че и двата проекта на Галерията не са одобрени точно по причина на неправилно попълнен формуляр. Явно в Галерията нямат специалист по проекти, а все повече ще стават финансиранията тъкмо на проектен принцип. Ами да си назначат!

 10. Avatar of Павлинка Стоянова
  Павлинка Стоянова

  И.Петров, на Военно историческия музей проекта не е финансиран по причина на “изчерпване на средства”, на Галерията са по причина на ” неправилно попълнен формуляр”. Ама им е простено на галеристите, те разбират от изкуство, не от бюрокрация. А допускам и нарочно да са направили неразбираеми формулярите, за да има и “грешни”. Та да си финансират проектите на техните хора. Хайде да не си обвиняваме нашите хора, ако може! Галерията е наша, на плевенчани! А за неграмотността сте прави. Така е като се назначават хора само защото са от “нашите”. Е сега артистът ще оправи нещата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *