Последни новини
Начало | Новини | 573 кандидати за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ на предварителен изпит по химия в МУ

573 кандидати за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ на предварителен изпит по химия в МУ

В неделния ден 573 кандидати за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ са се явили в плевенския медицински университет, се казва в прессъобщение до медиите изпратено днес. Изпитът продължава 4 часа и съдържа 4 задачи – по 2 от органична и неорганична химия. Кандидат студентите са поздравени за решението си да изучават медицина от заместник ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова. Оценките от предварителния изпит по химия са валидни за влизане в университета. За редовната изпитна сесия документи ще се подават от 20 до 30 юни, съобщават от университета, като това може да стане на място, онлайн  или в кандидатстудентските бюра в цялата страна. Датите за редовните изпити са съответно на 5-ти юли по биология и на 12-ти юли по химия.

Тази година на теста по биология най-много са кандидатите с оценка добър – 34%, следвани от отличните оценки – 30% и много добрите – 22%. На изпита по биология за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ също най-висок е делът на оценките добър – 34%, следвани от оценките много добър – 26% и отличен – 9%.

От тази година се разширяват възможностите на зрелостниците при кандидатстване за бакалавърските специалности – освен с държавен зрелостен изпит по биология, или с тест по биология, те вече могат да кандидатстват и с матура по друг предмет. Има промени и в балообразуването, което става чрез коефициенти, а новата информация е публикувана в Справочника на кандидат-студента на сайта на МУ-Плевен. За „Медицина“ и „Фармация“ се полагат конкурсни изпити по биология и химия, отново с участие в класирането с по-високата оценка от двете изпитни сесии – предварителна и редовна.

 

Прочетете също

На 4-ти декември православни и католици почитат Света Варвара – покровителка на децата от болести

Св. Варвара, икона. Снимка – интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *