Последни новини
Начало | Спорт | 550 маратонци от 21 държави в „Маратон на приятелството Плевен 2017“

550 маратонци от 21 държави в „Маратон на приятелството Плевен 2017“

Снимка – ОбС. Награждаване на победителя в категория “Мъже”.

Стартът, финалът и награждаването се състояха днес, 21-ви май 2017 год., на пл. „Възраждане”. Наградите на победителите в отделните дисциплини бяха връчени от Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, от зам. председателя на местния парламент Пепо Петков и от зам. кмета на Община Плевен Иван Кюлджийски.

Тази година участниците в Маратона се състезаваха в четири категории – класически маратон /42,2 км/, полумаратон /21,1 км/, щафета и крос „Аз мога” /3 км/. Победители в класическия маратон – мъже са Аугустос Кипроно от Кения. Втори е шампионът от миналата година Димчо Мицов, трети се класира Илия Куцаров. Наградата на призовата тройка връчи Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев.

При жените в класическия маратон първа тази година е 18-годишната Габриела Красимирова, втора – Таня Димитрова, трета – Виолета Тотева. Наградите в тази дисциплина връчи зам. председателят на местния парламент Пепо Петков.

Тази година призовите тройки в класическия маратон при мъжете и при жените в „Плевен Маратон“ получиха и специални награди – купа „Георги Пенчев“ и медал. Купата носи името на известния в миналото маратонец от Плевен Георги Пенчев, който е заслужил майстор на спорта, почетен гражданин на Плевен, 8 пъти Републикански шампион и един път Балкански шампион – 1948 г. в Букурещ, има 8-мо място на Европейското първенство в Кошице, Чехия. Георги Пенчев е участник на маратоните във всички европейски страни.

В дисциплината полумаратон – жени за трета поредна година първа е  Милица Мирчева, втора стана Радосвета Симеонова и трета – Анита Кръстева.

В полумаратон – мъже има двама победители – това са Шабан Мустафа и Йоло Николов. Двамата финишириха заедно, ръка за ръка. Трети е Ивайло Каменаров. Наградите в тази категория връчи зам.-кметът на Плевен Иван Кюлджийски.

Награди бяха връчени и на призовите тройки в щафетите – мъже и жени. С купи бяха отличени и на най-възрастните участници. При мъжете това е 69-годишният Арел Кей, а при жените – Бойка Арсова, на 67 години. На финала на церемонията по награждаването бе изтеглена томбола с две специални награди – велосипеди BMW, с които бяха зарадвани двама от участниците в спортното събитие.

Организатори на Маратона на приятелството Плевен 2017 са Спортен клуб „Бегач” в партньорство с Община Плевен, Eyes Open, Ro Club Marathon. За поредна година събитието има и дарителска кауза – построяване със събраните средства от продажбата на тениски  на рампа за велосипеди, ролери и скейтборд в Плевен.

Снимка – ОбС. Награждаване на победителките в маратона.
Снимка – ОбС. Награждаване при щафетата.

Прочетете също

СКШ “Спартак Плевен XXI” отваря школа в плевенско читалище

Един от водещите шахматни клубове в страната – СКШ „Спартак Плевен XXI”, отваря школа в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *