55 години от трагичната гибел на голямата оперна прима Катя Попова

Катя Попова. Снимка – Интернет.

Днес, 24 ноември 2021г., се навършват 55 години от трагичната гибел на голямата оперна прима Катя Попова (21 януари 1924 – 24 ноември 1966). Тя принадлежи към най-изтъкнатите таланти на българското оперно изкуство. Артистичната ѝ кариера е кратка, но блестяща.

Родената в Плевен Катя Попова пресъздава над 20 роли на сцената, сред които Манон в едноименната опера на Масне, Маргарита във „Фауст” и Татяна в „Евгений Онегин”. Участва в над 600 представления. Гастролира в повече от 20 страни. Пътят й в изкуството е белязан с много отличия и награди. Всеки неин образ е определян като връх в певческата ѝ практика, ненадминато явление, съвършен модел на вокалното изкуство.

Дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в малката роля на Есмералда в „Продадена невеста“ от Педржих Сметана, а малко по-късно изнася и първия си самостоятелен концерт.  Италианската преса я нарича “Българската Тебалди”.

Работи активно за утвърждаването на родния си град Плевен като културен и музикален център. Съдейства за създаването на Плевенския симфоничен оркестър. Тя е един от основателите на създадения през 1966 г. в Плевен Международен музикален фестивал, който е наречен по-късно на нейното име – Лауреатски дни „Катя Попова”.

Последното ѝ представление е в тогавашната нова постановка „Бохеми“ в ролята на Мими в Софийската опера на 20 ноември 1966 г

Катя Попова загива в самолетна катастрофа с полет LZ101 на “ТАБСО”, пътуващ от София за Прага на 24 ноември 1966г.

Споделете:

Прочетете също

Никопол празнува на 12 и 13 август

Община Никопол. Снимка – интернет. Община Никопол с празнична програма по случай празника на града. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.