Начало | Новини | 50 000 лв. иск към общината е предявил скулпторът Красимир Рангелов

50 000 лв. иск към общината е предявил скулпторът Красимир Рангелов

Демонтаж на “Монумент на свободата”. Снимка – Плевен прес.

Покана за доброволно изпълнение в размер на 50 000 лв. е отправил скулпторът Красимир Рангелов чрез своя адвокат Емил Георгиев от Софийска адвокатска кантора. Срокът за внасяне на сумата е днес – 31-ви януари 2020 год.

Като основание за иска се посочва, че Красимир Рангелов е автор на паметника “Монумент на свободата” /префасониран в “Паметник на ген. Вл. Вазов” – бел. а./ Посочва се още, че според сключения през 1999 год. договор с община Плевен, скулпторът изработва “четири масивни отлети от месинг скулптурни релефа”. Същите са поставени в основата на паметника. През м. септември 2019 год. авторът на монумента констатира, че “непознати нему лица, в изпълнение на възложена им от община Плевен задача, засягат целостта на скулптурното произведение ….. и извършват промени по него, като демонтират и разрушават скулптурните релефи на паметника без това да е предварително уговорено”, да е поискано и получено съгласието на Красимир Рангелов. Впоследствие същият установява, че “релефите са напълно унищожени”.

Въпросната покана за доброволно изпълнение е изпратена от председателя на ОбС – Мартин Митев, до три от постоянните комисии: по култура, по бюджет и финанси и до комисията по законност на решенията. Последните две решават да не дават ход на искането, а комисията по култура преценява, че това е правен казус, за който трябва да се произнесе съда и също оставя без последствие искането.

Ако сумата не бъде внесена в посочения срок, адвокатът на Красимир Рангелов ще счита, че се оспорва претенцията на клиента му, “вследствие на което съм упълномощен да предприема всички необходими действия за принудителното събиране на посочената сума”.

По наша информация от общината не са превели исканата сума до този момент и няма вероятност това да бъде направено по-късно, тъй като липсват законови основания за подобно действие. Дали това е така ще реши съдът ако скулпторът Красимир Рангелов продължи да си търси правата по съдебен път.

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Един коментар

  1. Рангел Красимиров

    Много е интересна връзката на Запалката с Черепа, братя Велеви, Манол Велев и прочие… Ще изскочи някой заек от туфата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *