50 картини на художника Никола Манев ще бъдат показани в град Червен бряг

Никола Манев /1940 – 2018/. Снимка – интернет.

50 картини от богатото наследство на изключителния творец ще бъдат изложени  в гр. Червен бряг на Никулден, 6-ти декември, от 17.00 ч. в кафе „Ропотамо”.

Кафе “Ропотамо”, гр. Червен бряг. Снимка – Плевен прес.

 Исак Гозес, доайенът на българската журналистика, ще открие изложбата и представи книгата си „Живот в светлина”, посветена на Никола Манев.

 Причината за необичайния избор на малкия град, в който да бъде направена експозицията, е дългогодишно приятелство между прочутия художник и местен бизнесмен.  Двамата са планували о да направят подобно събитие, но смъртта на художника осуетява плановете им.

Затова пък синът на Никола Манев – Александър, прегръща идеята и лично подбира картините, които ще докара в Червен бряг и ще помогне за тяхното аранжиране. Александър Манев живее в Холандия, но след смъртта на баща си, се посвещава на неговото дело и престоят му в България е все по-голям. И споделя причината: „Баща ми беше като учител за хората, знаеше как да говори и как да извади положителната страна, излъчваше светлина и добрата си страна към хората. Цял живот съм се възхищавал на тази положителна енергия, която излъчваше”.

Александър Манев. Снимка – интернет.

Самият Никола Манев разкрива част от интимния си свят, като споделя : „В Париж съм близо до Сена. В България живея във Варна. Обичам този град още от дете. Чирпан е третият град, с който съм свързан. Роден съм в Пазарджик, но смятам Чирпан за свой роден град. От Чирпан е целият ми род – майка, баща, баба, дядо. Баща ми е трябвало да се върне в Белгия и да се ожени за една белгийка, но отива в Чирпан, среща майка ми и остава в България завинаги. В Чирпан съм израснал, оттам са детските ми спомени, там е душата ми. Има една френска поговорка – “Когато човек обича – не изчислява”… Затова там купих една стара къща, реставрирах я като галерия и я подарих на своя любим град. Това е носталгия не към България, а към детството. Мисля, че носталгията не е толкова чувство за една страна, а чувство за една младост, за едно детство. Ние страдаме за нещо, което Марсел Пруст нарича “в търсене на изгубеното време”… Чирпан е моето детство и аз до ден-днешен искам да съм там”.

През април  2000 г. Никола Манев купува и реставрира стара възрожденска къща в Чирпан, която дели общ двор с къщата – музей „Пейо Яворов”. Дарява къщата на град Чирпан заедно със свои 40 картини от различни периоди на творческия си живот.

Реставрираната от Никола Манев къща, превърната в галерия и подарена на град Чирпан.

През 2008 година Никола Манев става академик на Българската академия за наука и изкуство. Любопитна подробност е, че заедно с плевенския скулптор проф. Кирил Мескин, стават първите академици на БАНИ.

Над 137 са самостоятелните изложби в цял свят  на неповторимия Никола Манев. Над 3 000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции, и музеи в над 30 страни по света.

Никола Манев и Исак Гозес. Снимка – интернет.

Българският журналист и писател Исак Гозес пише в книгата си „Живот в светлина”: “Той обичаше много България, една осъзната и малко късна любов” Пред Гозес, художникът споделя::”Париж ме направи българин. Тук разбрах, че ние имаме качества, които французите нямат, че сме по-чувствителни, по-сърдечни и по-топли от тях. Че се влюбваме на мига, а там едно приятелство се планира и готви двайсет и пет години. Ако съм постигнал нещо във Франция, ако имам някаква тежест, ако по света моите картини носят радост на всякакви хора и раси, то е, защото съм български художник”.

За човекът Никола Манев, Исак Гозес казва: “Той  беше от добрите хора. Никой не го е чул да каже лоша дума за някого, дърпаше се настрани, когато някой говореше лошо, не можеше да слуша.”

Художник – Никола Манев.

Ето какъв българин е загубила страната ни и българската  култура. Остават ни единствено неговите картини. За жалост в плевенската галерия „Илия Бешков” няма нито една от Никола Манев. А би трябвало. Духът на Плевен го заслужава.

Прочетете също

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

Да се ваксинират ли болните със сърдечна недостатъчност – съветва проф. д-р Пламен Гацов, професор в МУ Плевен

В Световната седмица за борба със сърдечната недостатъчност – вече е доказано, че тя е …

2 коментара

  1. Жалко че плевенчани не могат да видят картините на Никола Манев. Жалко, че галерия като “Илия Бешков” не е взела роне 2-3- картини, за да можем да ги видим и в Плевен. В това градче има бизнесмен, който му прави изложба. Няма ли в Плевен такива бизнесмени, че да докарат картините на Никола Манев и тук. Браво на бизнесмена от Червен бряг. Вземете та напишете името му – заслужава го човека.

  2. Исак Гозес

    Бизнесменът се казва Иван Динков. Собственик на ресторант “Ропотамо” и близък приятел на Манев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *