5-членна комисия предлага да има водеща комисия, председателят възразява

Архив – заседание ОбС. Снимка – Плевен прес.

5-членна комисия от общински съветници в състав Илиян Йончев /БСП/, Свилен Трифонов /МК „Демократична България – Обединение/, Владислав Монов /ГЕРБ/, Павлинка Микова /ВМРО/ и Николай Маринов /БДЦ/, предлага в чл. 18, ал. 1, т.4 от новия Правилник за организацията и дейността на ОбС – Плевен, председателят даразпределя постъпилите проекти за наредби, решения и други предложения за актове на съвета, както и сигнали и жалби от граждани и писма от други институции,между комисиите, съобразно тяхната компетентност и определя една от тях за водеща”. Което означава, че с нейното становище трябва да се съобразят останалите комисии, тъй като то е експертно. Това не отменя възможността за други становища, които могат да бъдат предлагани за обсъждане по време на сесия.

Но председателят Мартин Митев /ГЕРБ/ прави предложение да отпадне израза „и определя една от тях за водеща”. Припомняме, че в стария правилник също имаше водеща комисия, но това никога не се спазваше.

Защо е това нежелание за водеща комисия след като и в НС депутатите са приели, че „председателят на НС определя водеща постоянна комисия за всеки законопроект” /чл. 77, ал.1/. Та нали Общинският съвет е местния парламент и би трябвало да ползва опита на националния такъв.

Какъв е смисъла да има  комисии по ресори, в които общинските съветници участват според експертизата си, след като няма да се взима под внимание експертизата им по даден проблем ?

Предлага се „актовете на съвета както сигнали и жалби от граждани и писма от институции” да се разпределят между комисиите, съобразно тяхната компетентност.  А кой ще определя тяхната компетентност ?  Ако е председателят – това създава прекрасна възможност не само за субективизъм, но и за политически ползи. Защото председателите на постоянните комисии не са само от ГЕРБ и водеща комисия може да се окаже тази на политическия опонент.

Отказът от водеща комисия е добра възможност да се размива отговорността за едно или друго решение по даден въпрос. Защото ако водещата комисия е предложила грешно решение – тогава трябва да поеме и вината си за него. Но понеже никой не обича да е виновен – по-добре без водеща комисия.

А най-добре е да не задълбаваме в правилници и комисии, и да оставим общинските съветници да си я карат по старому. И без това повечето от тях не държат да са експерти.

Споделете:

Прочетете също

Кръгла маса „Лява България – идеи, политики, обединение“ с намерение за създаване на широк ляв фронт

Кръгла маса „Лява България“. Снимка – интернет. На 29-ти ноември от 14:00 ч в НДК …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *