5 февруари – Православната църква почита Света мъченица Агатия

640 137814
Снимка – интернет.

По времето на император Деций имало жестоко гонение против християните. Във всички части на римската империя било заповядано да ги предават на мъчения и смърт, ако не почитат императора като божество и не принасят жертви пред неговите статуи и другите езически идоли.

Тогава в град Палермо на остров Сицилия живеела млада християнка на име Агатия (името е гръцко, защото Южна Италия и Сицилия в античността са били колонизирани от гърци и тяхната култура частично се пази досега). Тя била от знатен род и се славела с красотата и добродетелите си. Рано наследила от родителите си голямо богатство, но Агатия малко ценяла земните блага, обичала Бога повече от всичко на света.

Затова, когато до Сицилия стигнала вест за гонението против християните, тя почнала да се готви за мъченичество. Действително, местният управител Квинтиан не закъснял да прати войници за известната в областта християнска благодетелка Агатия. Девойката, като чула за тяхното пристигане, се помолила на Бог и след това спокойно и смело отишла с войниците в град Катания.

Квинтиан я настанил у една богата жена езичница, която заедно с петте си дъщери водела охолен и греховен живот. Той поръчал на тая жена да употреби всички старания, за да отвлече Агатия от нейната вяра. Жената изпълнила повелята на управителя, но не успяла да й внуши любов към земните радости и така да я привлече към езическите обреди. Квинтиан видял, че увещанията са напразни и повикал Агатия на съд.

В отговор на въпросите му девойката доказала лъжливостта на езическите богове. Той заповядал да я бият и после я затворили в тъмница. В следващите дни отново я уговаряли да се отрече от Христос, мъчили я още по-силно и накрая мъченицата предала Богу душата си в затворническата килия в 251 г. Християни погребали с почит тялото й.

На 5 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Агата, Агатия, Добрин,  Добринка, Добри и Добра.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *