Начало | Новини | 5-ти, 6-ти и 7-ми януари – най-магичните дни в годината

5-ти, 6-ти и 7-ми януари – най-магичните дни в годината

Тези дни са изпълнени с вярвания и наричания според българския обреден календар. Нашите предци са изпълнявали тези ритуали, но са имали вяра в тях, в тяхната сила и житейска приложимост. Днес, от тези обичаи и ритуали е останала само външната, фасадната им страна. Скачането за кръста е повече бабаитлък, отколкото вяра в Бога и почитане на водата като символ на ново начало. За спазването пък  на 10-те Божи заповеди изобщо да не говорим. Ако все пак решите да се обърнете към българските си корени, ето какво е добре да знаете:

На 5-ти януари започват Водиците според народния календар. Денят е наричан още Зимния Кръстовден и се отбелязва от българската православна църква. От тази дата започват три поредни дни, в които всяко желание може да се сбъдне.

Водици винаги се отбелязва ден преди Богоявление /Йордановден/. На 5-ти януари се прави ритуал с мълчана вода. Това е стар български обичай, при който се прави така нареченото наричане. Важно е да се знае, че наричането е за човек, който иска промяна ! Който знае каква точно е тя и какво трябва да направи, за да я постигне ! Не какъв трябва да стане, защото човек не се променя. Затова не се наричат качества и състояния, а ясни стъпки и действия по пътя към промяната. Какво конретно се прави ?

Вечер, преди лягане, налейте вода в широк съд. Той трябва да събира количеството вода, което изпивате за един ден. Може да е стъклена купа или тенджера. Съдът не трябва да е от пластмаса. Някога водата се е наливала от извор или кладенец, но сега спокойно може да се налее от чешмата.

Излезте с водата си навън – на балкона,прозореца или  на двора. Хванете съда с две ръце и притихнете за малко с водата си. Затворете очи. Оставете я да ви усети. Подишайте свежия въздух с нея. Постойте така поне 5 минути. Поздравете я, кажете ѝ името си и откъде сте. Всичко това – на глас !!! Това е наричане, а не намисляне.

Представете си някой от вашия род, когото обичате много. Може и да си е отишъл вече. Не го призовавайте – само си го представете. Усетете топлината му, вижте му очите, ръцете, опитайте се да чуете гласа му. И поискайте благословията му ! Това е най-съкровения миг в този обред – свързването с корена, благословията и подкрепата, която ще получите по кръв.

После изречете на глас истинското име на вашето желание. Както и стъпките, които ще ви доведат до него. Изречете всичко това на глас, пред водата си. Например: „Искам силата си, за да: направя … срещна,,,,,постигна …….спра…..потърся……започна……намеря…..простя…..работя…..призная….откажа…..поискам…..допусна……дочакам.” Трябва да заявиш ясна цел и време за осъществяване.

Не се молете, а заявявайте собственото си право на щастие ! Не това, което зависи от Бог, а това, което сами ще заслужите. Кажете на водата всяка дума, която се явява в този момент, всяко желание…. и още ….. и още ….. докато почуствате, че сте изрекли всичко. После притихнете и постойте малко с водата си.  И завършете на глас с най-старото и силно наричане: Нека реченото ми да бъде сторено ! Оставете водата си да преспи навън в нощта, в която стихията най-много действа. На другия ден с тази вода си измийте лицето,пийте от нея. Важно е да знаете, че никога не се нарича за друг човек, колкото и да го обичате. Това е един от най-старите закони на природата. Всеки сам избира живота си !

По време на тези три дни, небето се отваря и всичките ни молитви са чути. Дните около Богоявление се приемат като най-силни, когато може да се орисаме с по-благосклонна съдба през годината.

На 6-ти  януари по традиция мъжете се къпят в извор за здраве и сила. В последния ден от Водици, 7-ми януари, и жените се умиват в пречистената вода, за да са здрави и силни.

Ритуалът с потапянето във водата има символен характер и чрез него хората показват, че са готови за ново начало.

В трите вълшебни дни трябва да си пожелаем това, което най-силно искаме да ни се случи през новата година. Представете си къде се виждате в края на годината и вложете в желанието си емоции като ентусиазъм и радост, а не страх.

Каквито са емоциите ви през периода на Водици, такава ще ви бъде годината и затова не се фокусирайте върху негативното, а си позволете да мечтаете за по-добро и светло бъдеще.

Избирайте осъзнато мислите си през трите дни на Водици, защото не след дълго тези мисли ще се материализират и ако нагласата ви е била към лошо, не се изненадвайте от проблемите, с които ще се сблъскате.

По материали от Православие.бг, Една.бг, Наричане.ком

Прочетете също

На 28-ми октомври се ражда майсторът на любовната лирика Евтим Евтимов

Евтим Евтимов е роден на днешния ден през 1933 година в Петрич. През 1952 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *