Начало | Политика | Избори 2019 | 5 партии за евровота са без установени сътрудници на ДС

5 партии за евровота са без установени сътрудници на ДС

Това стана ясно от информация, обявена на сайта на Комисията по досиетата.

Независимият държавен орган в момента извършва глобална проверка за принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.
За първи път от началото на проверката комисията обявява и данни за политически субекти, в които не са установени сътрудници.

В СДС (лидер Румен Христов) са проверени общо 86 лица на следните постове: председател, заместник-председател, членовете на ръководни и контролни органи. Нито един от тях не е с агентурно минало. Комисията по досиетата обаче отбелязва, че информацията за лицата, подлежащи на проверка, са взети от решения за регистрацията на партията в Софийския градски съд.

В закона е посочено, че те трябва да се предоставят доброволно от председателите на политическите партии.

Проверена е и партия „Движение Да България” (лидер Христо Иванов). Там проверката е засегнала 39 лица на ръководни позиции. Нито едно от тях не е с досие. Комисията е уточнила, че за други 27 лица (публикувала е приложение на сайта си) не са открити достатъчно данни, необходими за извършване на проверка за принадлежност към тоталитарните служби. За тези лица проверката продължава.

Проверени са и 45 души на ръководни длъжности и в партия „Демократи за силна България” (лидер Атанас Атанасов). Те също са без принадлежност към комунистическите служби
Следващата партия, която е проверена, е създадената през 2014 г. партия „Възраждане” (лидер Костадин Костадинов). При нея проверката е обхванала общо 6 лица и те са без досиета.

Последната проверена партия без агенти е „Глас народен” (лидер Светослав Витков). Проверката е засегнала 4 души на ръководни позиции в нея, на които не е установена принадлежност към репресивния апарат на БКП.

Да ви припомним. Общо 60 сътрудници на тоталитарните комунистически служби са заемали или заемат ръководни постове в ръководните и контролните органи на БСП. БСП е единствената партия, която досега е вкарвала агент на бившите служби в Европейския парламент. Това е евродепутатът Евгени Кирилов.

Не само дългогодишният председател на ДПС (от 2013 г. почетен председател) Ахмед Доган, но и още 20 души от ръководните органи на Движението за права и свободи (ДПС) са свързани с тоталитарните комунистически служби през годините на прехода.

Проверката на ВМРО-БНД е засегнала общо 39 лица. От тях с принадлежност към ДС са четирима души.

От ръководните органи в партия ГЕРБ са проверени общо 29 лица. От тях с принадлежност към ДС са двама.

В ръководството на НФСБ на Валери Симеонов са проверени общо 27 души. От тях с принадлежност са трима.

Изборите от 2019 г. са първите, в които броят на проверените от Комисията по досиетата лица (115) е по-малък от броя на кандидатите, които не подлежат на проверка (196), написа специализираният сайт desebg.com. Това означава, че в тези избори за първи път има превес на кандидати, родени след 16 юли 1973 г., тъй като Комисията има право да проверява единствено хора, родени преди това.

Прочетете също

Засилва се контролът върху прилагане на противоепидемичните мерки в област Плевен

Снимка – пресцентър Областна администрация, Плевен. Стриктен контрол по отношение на прилагане на противоепидемичните мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *