5 март – дата пълна с история

На 5-ти март са станали много събития влезли в историята на света и България. Припомняме малка част от тях.

Снимка – интернет.

На 5-ти март 1999 година умира Кръстан Дянков. Преводачът, без който българите нямаше да познават Фокнър и Стайнбек. Под това заглавие „Плевен прес” публикува материал на 11.11.2020 година,  по повод годишнина от рождението му /10.11.1933/.  Журналист, писател, преводач от английски език. Превел Стайнбек, Ърскин Колдуел, Джон Ъпдайк, Артър Милър, Тенеси Уилямс, Уилям Фокнър, Уилям Сароян.

Кръстан Дянков. Снимка – интернет.

На 5-ти март 1943 година умира Сирак Скитник. Роден 22.11.1883 год.  Името Сирак Скитник е артистичен псевдоним на българския писател и художник  Панайот Тодоров Христов. Съавтор на сп. „Златорог”. Драматург и артистичен секретар на Народния театър в София, пръв председател на Съюза на дружествата на художниците /СБХ/, След одържавяването на Радио София през 1935 година, става негов пръв директор и остава такъв до смъртта си на 5-ти март 1943 година.

Сирак Скитник. Снимка – интернет.

На 5-ти март1953  год.. – умира Йосиф Висарионович Сталин. Факт, който не се нуждае от коментар.

На 5-ти март 1872 год. умира Ангел Кънчев. Само на 21 години. Помощник на Левски, получава от него задачата да се заеме с организационна и агитационна дейност в Северна България. За кратко време успява да разгърне широка дейност. На 5 март 1872 г. прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, слага сам край на живота си. Последните му думи са: „Да живее България”.

Ангел Кънчев. Снимка – интернет.

На 5-ти март е роден Константин Муравиев /1893 – 1965/. Политик от БЗНС, участвал в три правителства, свалени при трите преврата в България през първата половина на 20 век.  Министър председател на България на първото правителство след преврата на 9-ти септември 1944 година. Осъждан от Народния съд на доживотен затвор, после помилван, отново арестуван и изпратен в Белене. Остава в затвора до 1961 година.

Константин Муравиев. Снимка – интернет.

На 5-ти март 1980 година започва излъчването на рубриката „Лека нощ, деца” по БНТ. По-известна е като „Сънчо”. Свалена е от ефир през 2003 година, но след бурно обществено недоволство отново е върната на екран. Създател на музиката на песничката „Аз съм Сънчо” е Петър Ступел, а автор на текста е Димитър Спасов.

Лека нощ, деца. Снимка – интернет.

На 5-ти март 1927 година излиза първият брой на вестник „Работническо дело. Орган на ЦК на БКП. Излиза до 1990 година, когато се преименува на „Дума”. Пръв редактор на вестника е Крум Кюлявков. Стефан Продев е дългогодишен главен редактор на „Дума”, превърнал вестника в трибуна на силното публицистично слово. По негово време „Дума” става най-авторитетния вестник в България.

Вестник “Работническо дело”. Снимка – интернет.

На 5-ти март 1940 година започва Катинското клане, а на същата дата през 1948 година излиза Законт за национализиране на едрата градска недвижима собственост.

На 5-ти март 2020 година е регистриран първият заразен с корона вирус в България.

Прочетете също

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс "Фолклорни приумици" за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

ХV-ят Регионален детско-юношески конкурс “Фолклорни приумици” за певци и инструменталисти се проведе без участници от община Червен бряг

Организатори на конкурса са Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров 1908” – гр. Червен бряг и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *