47 курсанти първокурсници положиха клетва във ВВВУ „Георги Бенковски“

СРЕД ПОЛОЖИЛИТЕ КЛЕТВА ИМА И 8 ДЕВОЙКИ

клетва 3
Снимка – Плевен прес.

Тържествена церемония за полагане на военна клетва на курсантите първокурсници от 75-тия випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“ Долна Митрополия се състоя днес, 1 октомври 2021г.

Клетва положиха 47 курсанти. Сред тях са 15  бъдещи  „Летец-пилот“, а останалите – по пет специализации – „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение)“, „Летателни апарати и авиационни двигатели“, „Летищно осигуряване“, „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати“, „Авиационни, електроприборни и автоматични системи“.  Осем са девойките, които ще усвояват основните авиационни специализации – две  от тях са бъдещи пилоти.

На церемонията  присъстваха кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска, областният управител Марио Тодоров, гости от Министерство на отбраната, аташета по отбрана на САЩ, Румъния и Виетнам, висши военни от  Българската армия и военните училища, представители на  авиационни организации, държавните и общински власти, военно-патриотични  и партньорски организации, родители и близки на курсантите.

В своето приветствие към курсантите началника на ВВВУ „Г.Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски подчерта:

„В живота на човека няма друг такъв ден, така съзнателно отдаден на Родината, толкова тържествен и паметен, както денят на военната клетва. Тази клетва е вечна. Нека Бенковският дух да гори в сърцата ви, да дава криле на мечтите ви, водейки ви по нелекия път на офицера от военновъздушните сили. Млади български курсанти, носете с гордост военната униформа. Бъдете честни и дисциплинирани, упорити, всеотдайни и непреклонни пред трудностите. Бъдете верни на клетвата, която полагате днес. Това означава да я носите в сърцето си и да се ръководите от нея във всяко свое решение и постъпка.“

Церемонията по полагане на клетва беше последвана от приветствие на Поля Цоновска – кмет на община Долна Митрополия, приветствия от името на родителите и от името на курсантите.

Боян Петков – началник отдел „Летателна експлоатация и лицензиране на летателен персонал“ на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна авиация“ връчи сертификат  за обучение на пилоти и за гражданската авиация  на бригаден генерал Юлиян Радойски. „ Този документ ни дава право да обучаваме пилоти и за гражданската авиация. Курсантите,  заедно с дипломите си за висше образование ще получат и дипломи, международно признати, даващи им право да оперират във въздушното пространство по цял свят“, подчерта генерал Радойски.

Беше прочетен поздравителен адрес от Румен Радев – Президент на РБългария и върховен главнокомандващ.

Бригаден генерал Юлиян Радойски, областният управител Марио Тодоров и зам.-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев прерязаха лентата на реновирания учебен корпус, обновен с отпуснатите близо 800 000 лв. от Министерство на отбраната.

клетва 4
клетва 1
клетва 2
КЛЕТВА
клетва 5
клетва 8
Споделете:

Прочетете също

8 3

Малките актьори от плевенския театър посвещават три премиери на най-българския празник – 24 май

На 20, 21, 22 май, в три поредни вечери, можете да гледате „Криворазбраната цивилизация“, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *