4 юни e Международен ден за защита на децата, жертви на агресия

От 1983 г. с решение на Общото събрание на ООН, във връзка с годишнината от израелската бомбардировка на жилищни квартали на Бейрут (1982 г.), при която загиват деца, 4 юни се отбелязва като Международен ден за защита на децата, жертви на агресия. В България датата се отбелязва от 2012 г.

Целта на деня е светът да признае болката, претърпяна от децата по целия свят, които са жертва на физическо, психическо и емоционално насилие. Основният инструмент на ООН, който пази децата от насилието, е Конвенцията за правата на детето – най-бързо и широко ратифицирания международен договор за правата на човека в историята.

Шестте най-често срещани нарушения на правата на децата по света са: набирането и използването на деца във война, убийства, сексуално насилие, отвличане, нападения върху училища и болници и отказ от достъп до хуманитарна грижа.

Като най-беззащитни, те са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата.  Насилието над деца ражда насилници,  защото децата  копират поведението на възрастните. Преживяното води до физически, ментални и емоционални травми, независимо дали детето е било жертва или само свидетел на насилието. Децата, жертви на агресия, по-често страдат от тревожност, депресия и проблеми, свързани с привързаността.  Счита се, че негативен ефект върху децата има и насилието в обществото, дори когато децата не са преки участници в него.

Споделете:

Прочетете също

Комисии в Общински съвет – Плевен обсъждат правила за движението на електрически тротинетки и скутери в общината

Снимка – пресцентър ОбС. Предложението за Наредба за допълнение на Наредба №3, за въвеждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.