4 юни – Петдесетница, голям християнски празник

50

Снимка – архив Плевен прес.

Петдесетница (Петдесятница, Ден на Света троица) винаги е в неделя и се пада на петдесетия ден от Великден и един ден след Черешова задушница. 3 юни – Черешова задушница е!

Християнският празник отбелязва явяването на Светия дух на Апостолите. Появил се шум като от силен вятър и след това огнени езици се разпрострели и „вселили“ в Апостолите. Те вече можели да говорят и да проповядват божието слово на много различни езици, които дотогава не знаели. Затова и Петдесетница се казва, че е „рождения ден“ на Християнската църква.

Какво се прави на Петдесетница?

  • На службата в църквата можете да вземете осветена орехова шума, която свещеникът хвърля над миряните, да запазите в дома си пред някоя икона до следващата Петдесетница;
  • Народното поверие твърди, че ако на този ден имате в дома си девесил, зло няма да може да престъпи прага ви и да навреди.

Какво не трябва да се прави на Петдесетница?

Петдесетница се смята за почивен ден, затова по традиция на този ден не се работи на полето. Още нашите предци са вярвали, че това ще спомогне за уважението и почитането на празника, както и ще привлече благословението и плодородието на земята.

Поради особения характер на празника, на Троица не се препоръчват строителни и ремонтни дейности. Това е свързано с идеята за празник, който призовава за духовно обновление и мир, а не за материални грижи.

На този ден избягвайте кавги и конфликти, както и пиенето на алкохол. Св. Троица е ден на радост и общуване с близките и семейството, както и ден за показване на добротата към другите.

Троица е време, когато е особено важно да се грижим за другите и да помагаме на нуждаещите се. Не забравяйте за благотворителността и възможността да помогнете на тези, които се нуждаят от подкрепа.

Троица е време на дълбока духовна трансформация и връзка с Бог. Препоръчително е да посетите храма, да се помолите и да участвате в богослужението. Това ще помогне да се потопите в духовната атмосфера на празника и да укрепите вярата.

Важна част от празника на Петдесетница е специалната символична украса на църквите и къщите. Зелените, дивите цветя и ярките панделки често се използват за символизиране на даровете и благословиите на Светия Дух.

Споделете:

Прочетете също

441457767 7095821473855128 6866520973874913945 n

Ивелин Първанов, водач на листата на “Възраждане” в Плевен: АЕЦ „Белене“ е национално богатство, което може да работи 1 век

От ляво надясно: Ивелин Първанов – водач на листата на “Възраждане” в 15 МИР Плевен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *