4 февруари – Световен ден за борба с рака

Снимка – интернет.

Световният ден за борба с рака е единствената инициатива, обединяваща целия свят в борбата срещу глобалната ракова епидемия. Провежда се ежегодно на 4-ти февруари. Основната цел на инициативата е да спаси милиони предотвратими смъртни случаи, причинени от рак, като повиши осведомеността за рака и насърчи ранното диагностициране и лечение.

Кампанията на Международния съюз за контрол на рака(UICC),тази година е под мотото „Стесняване на пропастта в достъпа до лечение“ и фокусира общественото внимание върху неравнопоставеността при лечението на рака по света.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от Международната общност за борба с рака, правителства и хора от цял свят. Всяка година в над 100 страни се провеждат повече от 900 различни дейности, свързани с гласност и превенция на онкологичните болести.

Онкологичните заболявания са втората водеща причина за смъртност в световен мащаб след сърдечно-съдовите болести. По данни на Световната Здравна Организация близо 9.6 милиона души по света са починали от рак през 2018 г. Около един на шест смъртни случая се дължи на онкологично заболяване. С тази нарастваща глобална тежест превенцията на рака е едно от най-важните предизвикателства за общественото здраве на 21 век.

Приблизително 18 милиона случая на рак са регистрирани по целия свят за 2018 г., като 9,5 милиона са при мъже и 8,5 милиона при жени. Ракът на белите дробове и гърдата са най-често разпространени, като всеки от тях заема 12,3% от общия брой на новите случаи, диагностицирани през 2018 г. ,

При мъже най-често разпространен е ракът на белите дробове (15,5% от общия брой на новите случаи, диагностицирани през 2018 г.). Съвкупността от белодробен, простатен и колоректален рак съставлява 44,4% от всички видове рак при мъжете. Други често срещани онкологични заболявания са рак на стомах и черен дроб(допринасящи за повече от 5% от случаите на рак при мъже).

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените в световен мащаб, като заема 25,4% от общия брой на новите случаи, диагностицирани през 2018 г. Заедно ракът на гърдата, колоректалният и белодробният карцином са отговорни за 43,9% от всички видове рак при жените. Ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан рак при жените, допринасящ за 6,9% от общия брой на диагностицираните нови случаи през 2018 г.

България е държавата в ЕС с най-висок процент заболеваемост от рак на дебелото черво. В Източна Европа онкологичните заболявания се оказват много по-смъртоносни, отколкото на Запад.

При рака на дебелото черво България води в тъжната статистика: в ЕС тъкмо тя е страната с най-висок процент заболеваемост от рак на дебелото черво. Този факт едва ли е случаен, като се има предвид, че само един от десет българи на възраст между 50 и 74 години минава на профилактичен преглед за това опасно заболяване.

Непосредствените причини за образуването на злокачествени тумори все още не са установени с абсолютна сигурност, но специалистите посочват редица фактори, които явно благоприятстват появата на тази болест: консумацията на тютюневи изделия, свръхтеглото и обездвижването.

България изостава в профилактиката и превенцията. Златното правило в борбата срещу рака гласи: превенцията понижава риска.

Всяка година в България се установяват около 1 500 нови случая на рак на кръвта, а в световен мащаб на всеки 35 секунди се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. ,

В България смъртността от ракови заболявания се увеличава от по-малко от 200 случая на 100 000 души през 1995 г., на над 250 случая през 2018 г. У нас шансът за оцеляване след повечето онкологични болести се подобрява, но продължава да бъде сред най-ниските в ЕС. ,

В последно време в България се регистрират около 26 000 новозаболели на година. Специалистите са категорични, че честотата на заболяването ще нараства. У нас има 200 000 болни от рак, което представлява 2.5% от населението на страната.

В България годишно от рак умират около 16 000 души.
За излекувани от рак се считат преживелите над 5 години от датата на откриване на тумора. В света около 50% от хората със злокачествени заболявания живеят над 5 години.

Според учените 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% – на нерационално хранене, 10% на инфекции, 7% – на репродуктивно и сексуално поведение, 3% – на професия, 3% – на алкохол, около 2% – на замърсяване на околната среда, и 10% – на други причини.
Тоест около 80-90% от заболяванията се дължат на начина на живот – да заболеем или не е изцяло в нашите ръце. Важното е да не пушим, да не пием, да се храним рационално“, казват лекарите.

Източници – интернет.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *