4-ти април – Ден на психолозите в България

Снимка – интернет.

Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им за благосъстоянието и менталното здраве на българите. Отделно от Деня на здравния работник – 7 април, специалистите искат да подчертаят специфичната си професионална роля, защото статистиките са повече от плашещи.

20 на сто от хората в България имат сериозни проблеми с психичното здраве. Повече от 10 на сто страдат от тревожни разстройства, 6 на сто от депресии и афективни разстройства, над 3% злоупотребяват с различни вещества.

Според статистиката жените по-често боледуват психически, но и по-често търсят помощ за лечение. С най-висок риск от тежка депресия, която основно се лекува в болница, е възрастта между 20 и 34 години. Стресът е навсякъде, а българите нямаме емоционална култура и търсим психиатрична помощ само в краен случай.

Само 2 % от парите за здраве отиват за психиатрична помощ. Стигмата за хора с психични заболявания -„те са луди“, е лаическо говорене, което още повече утежнява положението на потърпевшите. Както и интерпретациите, че те са нелечими и причината е в самите болни, че нямат достатъчно воля и характер, коментира психиатърът проф.д-р Христо Кожухаров. Той сочи, че 1/4 от населението на Европа страда от тревожност и депресии.

Смущения в съня, лесна раздразнителност, страх за незначителни неща, самоизолация са също симптоми на психически проблеми. Персонализираната терапия е най-важна, защото позволява да се лекува не заболяването, а конкретният пациент. Чрез вземане на проба от вътрешната страна на бузата се прави тест, който определя кои медикаменти са подходящи за лечение в даден случай.

Д-р Цветеслава Гълъбова е на мнение, че реформата в психиатричната помощ в Европа е започнала преди 40-50 години, а България стои още в 60-те и 70-те години. България е половин век назад по отношение лечението на психичноболните и разбирането, че те не се нуждаят само от медикаменти.

36% от българите имат негативно отношение към хората с психични проблеми, докато средният процент за Европа е 21%. България е в челната тройка по неглижиране на проблема с психичното здраве. В същото време възрастовата граница на болните намалява. Депресията е втората най-честа причина за нетрудоспособност и нелекуваните психични отклонения влошават в най-голяма степен качеството на живот, самочувствието и усещането за щастие у българите.

Последните регистрирани случаи сочат, че трудните времена, в които живеем, засилват паническите разстройства и тревожно-депресивните състояния. Затова е нужна стратегия и програми по повишаване психичното здраве от страна на държавата и с помощта на множеството организации и специалисти. А такива има, защото психологията е сред най-желаните специалности в университетите години вече наред.

Ако усещате, че не можете да се справите с живота си, че изпадате в ситуации, които не можете да контролирате и сте постоянно нещастни, агресивни или тъжни – не се колебайте да потърсите помощ. Това може да специалист, група за взаимопомощ или програма. Това не е слабост, а израз на сила – силата на желанието да бъдем щастливи, да обичаме, да сме в мир със себе си и света около нас.

Думата психология идва от гръцки език и означава „наука за душата“. Това е научна дисциплина, изучаваща умствените процеси и поведението на хора или животни. Психолозите обикновено съветват човек как да се справи с проблемите на всекидневния живот. Помагат на хора, които си задават въпроси и търсят отговорите им. 

Ролята на психолога е да помогне на човека да излее негативизма на душевността и да превърне тези чувства в доверие, разбиране, жизненост и любов.

Честит празник на специалистите по психично здраве! Успехи, вдъхновение за работа и много излекувани пациенти!

Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.