37 жалби в Административен съд – Плевен оспорват изборните резултати за общински съветници

СЪД
Снимка – Плевен прес.

Общо 37 жалби свързани с изборите на 29-ти октомври, са подадени в Апелативен съд – Плевен. Подадени са в периода 2 – 13 ноември. Оспорват се решенията на Общинските избирателни комисии в Плевен, Левски, Гулянци, Искър, Долна Митрополия и Червен бряг, с които се обявяват крайните резултати –  брой мандати в общинските съвети и резултати от действителни гласове и преференции.

Първият сигнал за неотчетени преференции е подаден на 2-ри ноември. Посочени са 2 секции в община Белене, в които се иска проверка на резултатите и подадените преференции. Сигналът е от кандидат за общински съветник от „БСП за България”.

Административният съд – Плевен със свое определение № 2086 от понеделник, 13-ти ноември, е гледал дел образувано по жалба на д-р Калин Поповски, кандидат за общински съветник от МК „Алтернатива на гражданите”. Делото е срещу решение на ОИК – Плевен, за обявяване на окончателните резултати от избора на общински съветници в община Плевен. Срещу това решение на ОИК – Плевен са подадени жалби и от други кандидати за общински съветници: Светослав Доков /”Алтернатива на гражданите”/, Пепо Петков / „Българска нова демокрация /СДС/”, Димитър Илиев /”БСП за България”/, Моника Събева Чочева – Лилакова /”БСП за България”/, Димитър Карамфилов /ГЕРБ/, Георги Рагьовски /”Заедно за силна община”/, Георги Славов /”Бъдеще за родината”/, Стефан Симеонов /”Бъдеще за родината”/, както и кандидати за общински съветници  от КОД, ИТН, „Български възход”, „Заедно за община Плевен”.

По всички подадени жалби са образувани отделни дела, но са присъединени към първото дело за съвместно разглеждане в едно съдебно производство. Причината е, че оплакванията във всички жалби се свеждат до неправилно отчитане на СИК на недействителните и действителните гласове по кандидатски листи. Неправилно отчитане на преференциите, грешки и поправки в протоколите, които са дали отражение на крайния резултат. Оспорва се и истинността на протоколите на ОИК и всички СИК относно тяхното съдържание.

Иска се оглед и повторно преброяване на всички бюлетини за действителните гласове и правилното отчитане на преференциите. Иска се и съдебно – математическа експертиза, която да даде заключение за разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и действителното подреждане на кандидатите според получените преференции. При някои от жалбоподателите става въпрос за липса на 2-3 преференции, за да получат мандат.

Подадените жалби и образуваното дело по тях не отменя решението на ОИК – Плевен, за крайния резултат от изборите на 29-ти октомври за общински съветници. Положилите клетва общински съветници ще продължат да изпълняват задълженията си. Очаква се края на делото и решението на АС – Плевен, от което да стане ясно дали ще има размествания в състава на ОбС.

Подробности по делата в АС – Плевен, може да намерите тук https://pleven-adms.justice.bg/bg/news1/26798

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *